Владимир Спиваков: За успеха са нужни голям талант, голям прпимер и големи препятствия

|
Днес (28 април) в зала България световно­известният цигулар и диригент маестро Владимир Спиваков и неговият камерен оркестър „Московски виртуози”, сформиран от най-добрите руски инструменталисти, ще изнесат концерт, в чиято програма са включени произведения на популярни композитори като Вивалди – концерт за цигулка и оркестър, Росини – Соната №3, Моцарт – Дивертисменто, Пиацола – Танго 3, и други творби на прочути автори.
Това стана известно на специална пресконференция, дадена от маестро Спиваков в офиса на ЗПАД „Алианц България”. Както и за гостуването на Андреа Бочели миналата година, „виновници” за първото идване в България на маестрото и на виртуозите на Москва са „Алинац България Холдинг” и „Жокер медиа” – инициатори и организатори на голямото музикално събитие.
За българската музикална общественвост е голяма чест да се срещне с изкуството на Владимир Спиваков. Радвам се, че „Алианц България Холдинг” е част от това голямо събитие”, каза при посрещането на госта с традиционното българско „Добре дошли” изпълнителният вицепрезидент на холдинга Стефан Стефанов. В пресконференцията взеха участие президентът на „Жокер медия” Ованес Мелик-Пашаев и директорката на НМУ „Л. Пипков” Милка Митева.
Освен концерта в зала „България”, маестро Спиваков ще проведе Майсторски клас по цигулка, в който ще участват 14 талантливи деца, избрани чрез конкурс от средните музикални училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и София.
Младите цигуларки Лия Петрова и Ива Ябланска от НМУ „Л. Пипков” бяха определени да участват в ежегодния концерт, организиран от маестрото в Москва. Те ще пребивават там с финансовата подкрепа на „Алианц България Холдинг”.
Маестро Спиваков ще открие и представителство в София на благотворителната фондация, носеща неговото име. Фондацията е открита през май 1994 г. Тя подкрепя млади талантливи музиканти, художници и танцьори, осигурява медицински грижи за тежко болни деца.
По време на пресконференцията маестро Спиваков отговори на многобройни журналистически въпроси. Той разказа интересни подробности от своя творчески път, сподели мисли за състоянието на изкуството и културата в бившия СССР („когато държавата наистина даваше много, но искаше най-малко трета награда от международните конкурси”), за меценатството като необходимост днес и като неизменна част от корпоративната култура на големия бизнес (примерът с „Алианц България Холдинг” е достатъчно красноречив), за последните големи имена в музиката (маестрото прикани присъстващите да почетат с едноминутно мълчание паметта на Мстислав Ростропович), за създаването на „Виртуозите на Москва”, за необходимостта да напуснат бившия СССР, за да бъде съхранен оркестърът, за създадения преди по-малко от четири години голям национален филхармоничен оркестър, чийто диригент и ръководител е той, и т. н.
Маестро Спиваков нарече музиката „тънка нишка, която може да обедини хората”. Според него за да успее човек в което и да е изкуство, са необходими три неща: голям талант, голям пример и големи препятствия, които да калят волята и характера.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *