Впечатляваща интерпретация на Шекспир в Сатиричния театър

|
На 1 април Сатиричен театър “Алеко Константинов” представи новата си постановка "Укротяване на опърничавата". Пиесата на Уилям Шекспир е в превод на Валери Петров, а сценичната й версия - на режисьора Мариус Куркински.
В новата продукция участват 22 актьори, сред които Вяра Коларова (като лорда), Камен Донев (Петручио), Стефка Янорова (Катерина), Александра Василева (Бианка), Явор Борисов (Кристофър Слай), Кирил Ефремов (Баптиста Минола) и др. Включени са и студенти от класа на проф. Румен Рачев. Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, а музиката на Емилиян Гацов.
"Укротяване на опърничавата" е една от първите пиеси на Шекспир и вероятно е писана между 1592 и 1594 г. Мариус Куркински представя една възможно най-пълна версия на тази класическа комедия, но все пак със съкращения - както сам сподели на пресконференцията преди премерата, съвременният зрител трудно би издържал постановка, която трае повече от 3 часа. Но е факт, че на вчерашното представление зрителите сякаш не усетиха как минава времето, увлечени (и укротени) от великолепната игра на актъорите, сюжета, страхотната режисура.
"След дълго игране на "Сътресение" и самостоятелно, дори егоистично изяваване ми се поиска да се срещна с много актьори, да се срещна с голяма пиеса, с голям автор. "Укротяване на опърничавата" искам да поставя отдавна най-вече заради увода на пиесата, който обикновено бива съкращаван, макар че сега по света все повече се обръща внимание на него", сподели Мариус Куркински. В увода един човек, Кристофър Слай за първи път гледа театър и една трупа играе пред него, показвайки му какво е това театър, какво е това пиеса. Шекспир е избрал да покаже на този зрител това именно с историята на укротяването на Петручио и Катерина. Зрителят, който първоначално се обажда, присъства, постепенно изчезва, слива се, влиза в спектакъла, става част от трупата... И разбираме, че "пиеса" е нещо свързано с укротяване, обучаване, преобразяване, проумяване, смиряване...
 
Следващите представления са на 7, 17 и 25 април, заповядайте! Струва си!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *