Впечатляващ спектакъл на музиканти с традиционни японски инструменти

|
На 19 октомври в Националната опера и балет в София се състоя концерта-спектакъл на японски барабани уадайко и шамисен на формация Бу-Ши-До.
Събитието премина в две части, като в първата музикантите изпълняваха традиционна японска музика, а във втората част прибавиха съвременно звучене и собствени композиции. Особено атрактивни бяха авторските разработки, в които се включваше и зрелищна хореография, кавъри на класически рок парчета изсвирени с китара "цугару шамисен" и барабани "тайко". Трима от изпълнителите съвсем скоро са се присъединили към групата и това беше техният първи концерт пред чужда публика.
По време на две от изпълненията имаше и демонстрация на майстор–калиграфа Шизуо Ишизука. Калиграфията беше демонстрирана специално за софийската публика.
Шизуо Ишизуки изписа няколко послания докато музикантите свиреха - едно от тях беше свързано с името на групата - Бушидо, което всъщност означава "пътят на воина" или "пътят на самурая". Вляво от това платно бяха изписани йероглифи за името на Япония (Страната на изгряващото слънце) и за "прекрасен", "елегантен" - както самият калиграф поясни, това е защото японците изключително ценят красотата и храмонията. От другата страна бяха изписани йероглифите, с които се обозначава България и йероглифи, означаващи "аромат", "ароматен вятър". Майстор Пизуо Ишизуки поясни, че още на летището е усетил специфичната българска миризма. Дано това е бил ароматът на сметището край ж.к. Дружба...
Събитието е част от програмата на Дните на японската култура у нас. В началото на спектакъла посланика на Япония у нас Н. Пр. Коичиро Фукуи официално обяви дарението, което японското правителство прави на българската Национална опера - озвучителна апаратура на обща стойност около 390 000 щатски долара.
Музикантите от Бу-Ши-До ще изнесат концерт и във Фестивалния комплекс на Варна на 21 октомври от 19 часа. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *