Връчване на годишните награди на НДК

|
На 8 май в ресторант "Скай Плаза", в рамките на Десетия Салон на изкуствата бяха връчени годишните награди на Националния дворец на културата.
Поетът Валери Петров получи голямата награда на НДК “Св. св. Кирил и Методий” за цялостното му творчество, за общочовешките идеи, благородството и хуманизма в поезията му. С голямата награда на Десетия Салон на изкуствата (Пластиката “Вдъхновение” и диплом) беше удостоен Иво Папазов.
Ето и останалите награди:
Пластика-плакет и диплом получи Варненска опера – за високи артистични постижения в областта на музикално-сценичните изкуства и по-специално за реализацията на спектакъла “Аида”, гастрол в Десетия Салон на изкуствата – диригент-постановчик Христо Игнатов, режисьор-постановчик Кузман Попов, солисти: Силвия-Сорина Мунтеану, Лаура Бриоли, Калуди Калудов, Петър Данаилов, Димитър Станчев и солисти на Варненската опера.
Специалната награда за най-добро чуждестранно представяне (пластика-плакет и диплом) се присъжда на проект 9+1 (изложба на осем художници от Баден-Вюртемберг и Спартак Паскалевски) – за оригинално и високо-професионално пластическо претворяване на съвремието с индивидуална чувствителност и многообразни изразни средства.
Пластика-плакет и диплом получи и Столична община – дирекция “Култура” – за програмното партньорство и реалната финансова подкрепа при реализацията на Медийния фестивал “Осмата муза”, изложбите “Българската икона”, “Най-ново българско изкуство”, “10 европейски художници от България” и други прояви включени в Салона.
Кристална пирамида с логото на НДК, екслибрис на Салона на изкуствата и диплом се присъждат на журналистката Петя Тетевенска от Българската национална телевизия – за талантливите й репортажи, интервюта и други авторски изяви, свързани с художествено-творческата дейност на НДК.
Специалната награда “Артист на салона” (пластическа реплика на оброчна плочка “Нимфи” от Светилището край Огняново-Саладиново (Бурдана, Пазарджишко, ІІ-ІІІ в.сл.Хр.) и диплом се присъждат на художника Кеазим Исинов – за цялостното му оригинално творчество, за артистичното му присъствие в българската култура, както и за ролята му за нейното утвърждаване в чужбина. Тази награда се връчва и по повод на неговата ретроспективна самостоятелна изложба в Десетия Салон на изкуствата.
Първа награда на Десетия Салон на изкуствата (пластиката “Слово” и диплом) получава Националният музей за българско изобразително изкуство в лицето на Борис Данаилов, Бисера Йосифова, Цветомира Тошева и Георги Геров – за подбора, подготовката, реализацията и представянето на изложбите “Българската икона”, “10 европейски художници от България” и “Най-ново българско изкуство” в Десетия Салон на изкуствата. Тази Първа награда се връчва и за концепцията, разработката и представянето на новата постоянна експозиция в обновените зали на Националната художествена галерия.
Автор на пластиките е Красимир Трендафилов. Автор на специалната награда “Артист на Салона” е Атанас Гаджев. Автор на екслибриса на Х-ия Салон на изкуствата е Онник Каранфилян. Дизайн на цялостната визия на Салона и дипломите е Васил Инджев и “Обелиск дизайн”.
 

По материали на НДККоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *