Връчиха годишните литературни награди на Община Бургас

|
На нарочна церемония в Заседателната зала на Община Бургас бяха връчени традиционните годишни литературни награди за 2009 година. Номинациите бяха направени от литературните критици проф. Светлозар Игов и доц. д.ф.н. Владимир Трендафилов, които изнесоха преди това своите доклади за издадените през годината книги от бургаски автори.

Кметът Димитър Николов поздрави бургаските творци на словото, като им пожела да поддържат литературния авторитет на Бургас и в бъдеще и връчи наградите на община Бургас.

Носител на плакет „Христо Фотев” за поезия стана Росен Друмев за стихосбирката му „Армада”.

Плакет „Петко Росен” за нехудожествена проза получи Иван Сухиванов за книгата му с литературна критика „Ходове на въображението”.

Плакет „Пегас” за художествена проза бе връчен на младия автор Николай Фенерски за сборника разкази „Апокалипсисът е дело лично”.

Освен традиционните „Пегаси”, дело на скулптора Ненчо Русев, за литературни постижения с плакет на Община Бургас бяха удостоени Стоянка Грудова за книгата й със стихове за деца „ Звездичка с рошава косичка”, Стоян Тодоров за стихосбирката „Разлетяване” - най-добра книга на млад автор, и Борис Бухчев за книгата му с поеми „Не забрава”.

Също по традиция издателство „Либра Скорп” връчи награда за литературен дебют „Еквалибриум” (издаване на книга) на Александрина Георгиева от ПМГ „Акад. Никола Обрешков”.

Издателство „Димант” връчи награда тази година за първи път - плакет „Дядо Благо” за книга за деца. Неин носител стана поетът Ваньо Вълчев.

Плакет „Морски таралежи” бе връчен на Георги Мавродиев за неговата 65-годишнина и постижения в областта на хумора и сатирата.

Честито на наградените!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *