Връчиха националната награда “Николай Хайтов”

|
На 31 октомври т.г., точно в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, в препълнения салон “Дамян Дамянов” на столичното читалище “Николай Хайтов” се състоя тържествена церемония по връчването на националната награда за белетристика и документалистика на името на големия български писател Николай Хайтов. Наградата е учредена преди пет години от едноименното читалище, Съюза на българските писатели, фондация “Арете” с председател Димитър Иванов и фондация “Николай Хайтов”.
На тържеството присъстваха съвременни български писатели и поети, много почитатели на творчеството на Хайтов, членове на семейство Хайтови, близки приятели и колеги на писателя, предишни носители на престижното отличие, участници в тазгодишния конкурс, журналисти.
Жури в състав Николай Петев – председател на СБП, Иван Баджев – председател на настоятелството на читалище “Н. Хайтов”, и Димитър Иванов - издател на в. “Земя”, присъди наградата на писателката Бойка Асиова за романа й “Яловата вдовица” (пластика, изработена от скулптора Александър Хайтов, и премия от 2000 лв.). Специалната награда (учредена за пръв път в това издание на конкурса) получи поетесата Елена Алекова за публицистичната си книга “Отвъд думите”.
Водещ на церемонията бе Димитър Христов.
Тържеството бе открито от самодеен народен хор, който изпълни вдъхновено две прекрасни родопски песни. Актрисата Джуни Александрова прочете три къси есеистични произведения на Николай Хайтов, след което Иван Баджев запозна присъстващите с работата на журито и трудния му избор, тъй като в конкурса тази година са се състезавали 32-а автори с 33 творби. Г-н Баджев обяви и имената на лауреатките, които благодариха с развълнувани слова за високото отличие.
Писателките са предпочетени сред останалите кандидати както заради художествените достойнства на своите произведения, така и като продължителки на Николай-Хайтовата художествена и тематична традиция.
Те бяха поздравени сърдечно и от спътницата в живота на Николай Хайтов Жени Божилова.
Вечерта завърши с три великолепни изпълнения на народната певица от Родопите Бойка Присадова, след което лауреатките раздадоха многобройни автографи на своите почитатели.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *