Всички на масата!

|
В контекста на времето, в което живеем, страната ни се превръща в дом за хора с различни националности, етноси и религии. Хора с различни съдби, традиции и култура, и какъв по-добър начин да поставим мост между тези различия от това всички да седнем заедно около масата и храната да ни разкаже историята на един народ.

Точно това ни представят „Мулти култи колектив“ и „Компот колектив“, които заедно създават една мултикултурна карта, включваща 26 автентични ресторанта, пекарни, сладкарници и магазини за хранителни стоки, собственост на българи и чужденци от общо 19 държави, сред които България, Сърбия, Индия, Виетнам, Китай, Ирак, Турция, Перу, Франция и други.

През последните 2 години доброволческата инициатива „Мулти култи китчън“ си поставя за цел да представя автентични култури, използвайки храната им като мост и прави това чрез организирането на весели неделни събития. Картата се явява следващата стъпка от това начинание, за да достигне то до повече хора. Тук се включват и „Компот колектив“, които не само изготвят графичното оформление на картата, но и с уникалния си стил изобразяват историите на собствениците и „прехвърлят“ атмосферата на заведенията им в 26 портрета.

На 30 ноември Vivacom Art Hall отвори врати именно за представянето на тази карта, а паната по стените бяха приятна изненада за собствениците на обектите, които видяха своте портрети-метафори за първи път. Петима художници от колектива са се погрижили за „прехвърлянето“ на историите в картини. Това са Весела Данчева, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин, Росица Ралева и Кремена Чолакова. „Компот колектив“ е сдружение за визуални артисти, притежаващи уникален графичен стил. Колектъвът е носител на много български и международни награди за своте проекти, а работата им от скоро достига и до децата чрез организиране на забавни уъркшопи.

Доброто допълнение към тази сърдечна атмосфера са няколко маси пълни с вкусни ястия, представени от техните създатели, които с усмивка разказват какво са потбрали, за да покажат своята култура.

На церемонията по откриването бяха поканени всички собственици по отделно, за да им бъде дадена думата и да им бъде поднесен портрет. Те се отзоваха с много благодарности и топли думи към гостите и организаторите на събитието.

Най-хубавата изненада е, че от 30 ноември стартира on-line версия на тази карта на адрес http://multikulti.bg/map/, където всеки може да разгледа не само локациите на тези обекти, но и снимки от тях, за какви вкусове са подходящи и да прочете историите на собствениците и любимите им български ястия. Могат да се видят портретите, сътворени от художниците на „Компот колектив“. Но тази карта тепърва ще расте, защото всеки посетител може сам да добави интересно местенце, на което се е натъкнал и иска да препоръча, така тази инициатива се превръща в един жив организъм, който ще расте пред очите на своте създатели и почитатели.

Хартиената карта може да бъде намерена от 5 декември в Информационния туристически център на Столична община (подлеза на СУ), декемврийския брой на списание „Меню“, туровете на Фрий София тур, Магазин Седжуик, както и в самите заведения, присъстващи на нея.

 

Наталия АтанасоваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *