„Всичко свое нося със себе си” от Херта Мюлер вече и на български

|
Издателство „Сиела” и Столична библиотека представиха на 4 ноември преведената за първи път на български език книга „Всичко свое нося със себе си” на миналогодишния нобелов лауреат Херта Мюлер.
„Книгата не е биография, нито автобиография. В нея са вплетени действителни случки и спомени, но това е белетристика и то от най-висок ранг.” Така представи романа литературният критик Алберт Бенбасат.
Румънката Херта Мюлер е родена в немскоезичната част на Банат, Трансилвания (Румъния). Авторката, завършила румънска и немска филология, е известна предимно със своята поезия и книги за събитията след Втората световна война. Като носителка на множество литературни награди (Берлинската и Бременската премия, на Франц Кафка, на Хайнрих фон Клайст, на Дъблинската премия) нейните книги са преведени на над 20 езика.
„Всичко свое нося със себе си” е историята на действителната личност Оскар Пастьор. По заповед на Съветския съюз след капитулацията на Румъния всички германци в страната са изпратени в съветски лагери. Там именно попада и Оскар за цели 5 години. След войната той и Херта се захващат заедно с написването на книгата, но Оскар умира и се налага Херта да я довърши сама, позовавайки се на неговите записки, на личните си спомени, на разказите на своите близки (майка й също попада в съветски лагер).
Романът описва именно битието на хората в тези ужасяващи условия, стремежа за оцеляване в един свят, където животът не означава нищо, а гладът властва над всичко.
Преводът е дело на Мария Дерменджиева. „В романа се наблюдават много философски награждания. Писателката използва някои повтарящи се образи в книгите си и във всяка една доразвива тези образи”, споделя преводачката. Освен това тя поясни, че въпреки че книгата се причислява към т.нар. лагерна литература и засяга политически размирно време, в нея няма политически внушения, няма дори разграничения между жертви и палачи.
В библиотеката бяха изложени и немските издания на Херта Мюлер, предоставени от Гьоте Институт - България. Събитието беше част от Месеца на немската култура в Столична библиотека.
 

Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *