Всяка епоха ражда магьосници на словото…

|
Представете си история, която смесва класическите сюжетни и жанрови модели с пътуването във времето – при това в най-добрите традиции на автори като класическия Хърбърт Уелс и съвременния Карлос Руис Сафон. Великолепният и стимулиращ въображението роман „Картата на времето” (ИК „Изток-Запад”) на Феликс Палма е точно това: уникален по рода си пътеводител през класическите готически, романтични и фантастични произведения, с щипка-две от модерния магически реализъм...

Лондон, 1896 г. Пред прага на XX век безброй чудати изобретения вдъхват вяра, че науката може да постигне всичко. Сред чудеса като електричеството и велосипеда се появява и фирмата „Мъри ● Пътешествия във времето”, готова да сбъдне копнежа, пробуден година по-рано от писателя Х. Дж. Уелс и неговия роман „Машината на времето”... Срещу немалка цена вече всеки има възможност да пътува до фаталната 2000 г., когато английската столица е в руини и тече последната битка между човека и автоматите. От това ще се възползва Клеър Хагърти, жадуваща любовна история отвъд времето с човек от бъдещето. Но не всички се стремят към утрешния ден. Андрю Харингтън желае да се върне в миналото, в 1888 г., за да спаси любимата си от безмилостното острие на Джак Изкормвача. Пътищата на Клеър и Андрю ще се пресекат с този на Хърбърт Уелс, който ще намери начин да им помогне. Но му предстои нещо още по-чудато – появата на тайнствен пътник от бъдещето, който иска да си присвои ръкописите на „Невидимия” на Уелс, „Дракула” на Брам Стокър и „Примката на призрака” на Хенри Джеймс и да убие тримата велики писатели. Изходът май е само един – бягство във времето... но решение ли е това?

Изключителният Феликс Х. Палма, единодушно признат от критиката за един от най-оригиналните разказвачи на нашето време, е носител на повече от сто литературни отличия. В „Картата на времето” авторът умело смесва различни жанрове, за да създаде мащабна история, в която шестват измислени и реални персонажи, обединени от една централна тема – времето. Страховитото, романтично и омагьосващо повествование на Палма ни припомня атмосферните традиции на Викторианската епоха и навява паралели както с класически жанрови произведения от XIX век, така и с техните модерни наследници, сред които и сънародникът му Карлос Руис Сафон.

С „Картата на времето” издателство „Изток-Запад” стартира своята нова поредица Magica, която ще събере под магическата си „шапка” едни от най-изтъкнатите и вълнуващи автори на остросюжетната литература!
 

По материали на "Изток-Запад"
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *