Вторият брой на “Книгите днес” – много за четене

|
На пазара е вторият брой на месечното списание за книгоиздаване и книгоразпространение “Книгите днес”. Отново върху 64 цветни страници екипът на изданието, воден от главния редактор Пламен Дойнов, предлага още по-интересни теми и текстове, създадени с умение и рядък критически вкус.
В рубриката “Събитие на месеца” списанието предлага четири дискусионни материала за феномена “Златната колекция на ХХ век” на “Труд” и “24 часа” – уводен текст на Пламен Дойнов, интервю със зам.-главния на “24 часа” Борислав Зюмбюлев и две мнения на издателите Стойо Вартоломеев (“Хермес”) и Анжела Кьосева (“Кръгозор”). Скандалът личи отвсякъде.
От този брой започват две нови рубрики – “Под лупа”, водена лично от Светлозар Игов (сега с текст за “Теория на литературата. От Платон до постмодернизма”) и рубриката “Моят избор”, в която всеки път различни автори ще представят своите книжни открития през последния месец (в този брой Михаил Неделчев е написал отзив за две книги, посветени на градовете).
В рубриката “Виртуална библиотека” приятна изненада е полемичната статия на главния редактор на “Словеса” Мартин Митов, който в различни ракурси демонстрира възможностите на интернет като пазар за книги.
Списанието публикува и авторски репортаж от книжарница “Странд” в Ню Йорк, широко е представен форумът за тийнейджърска литература “Литернайсет” с базово изказване на Алек Попов и дискусия между учениците “Какво е искал да каже авторът?”, а в рубриката “Лица и книги” ни разтърсва ексклузивното интервю с художничката Надежда Олег Ляхова – един от петте най-добри дизайнери на книги у нас.
“Книгите днес” продължава отстояването на заявената в първия си брой позиция – да разграничава рецензията от рекламата. В рубриката “Отблизо” има рецензии за 11 нови заглавия, където не липсват и категоричните негативни оценки. От портрета за създателя на изд. “Херон прес” Иля Петров може да се научи много за успешния малък издателски бизнес. Списанието отново публикува цели 6 месечни класации за продавани книги от различни места и ни предлага много силен коментар върху тях. Вторият дял на изданието помества платени реклами и анотации на книги и издателства – за пореден път рекламата ясно е разграничена от рецензията.
“Книгите днес” може да си купите от книжарниците “Български книжици”, “Буквите”, “Нисим”, “Пингвините”, както и от отделни сергии и РЕП-ове в София и страната.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *