Втори концерт от цикъла “Людмил Ангелов свири Шопен” с публика на сцената

|
С вълнение българската публика очаква втория концерт от цикъла “Людмил Ангелов свири Шопен”. Зала “България” и този път ще бъде тясна за всички желаещи и по тази причина организаторите Кантус Фирмус и Класик ФМ радио решиха да пуснат в продажба ВИП билети на сцената. Те дават възможност на любителите на Шопеновата музика да слушат концерта в непосредствена близост до изпълнителя.

На 9 февруари, от 19:30 ч, в зала “България” ще се състои вторият концерт от цикъла “Людмил Ангелов свири Шопен”, посветен на 200 години от рождението на великия полски композитор и пианист – Фредерик Шопен. Цикълът, от 6 солови концерта, се осъществява благодарение на Полския институт в София и включва всички публикувани приживе произведения на композитора. Програмата на концерта включва: 3 Мазурки оп. 17; Брилянтни вариации по тема из оп. „Людовик” на Херолд оп. 12; Ноктюрно оп. 15, № 3 в сол минор; Болеро оп. 19 в ла минор; 4 Мазурки, оп. 24; 2 Полонези, оп. 26; Балада оп. 23 в сол минор; 2 Ноктюрни, оп. 27; Валс оп. 34, № 1 в ла бемол мажор; 12 Етюда, оп. 25.

Людмил Ангелов е един от любимите пианисти на родна сцена. Лауреат е на Международния Шопенов конкурс, прославил е българската клавирна школа с множество награди от международни конкурси и престижни музикални форуми, преподавател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо, Испания. Още с първите си концертни изяви показва качествата на голям артист – техническа брилянтност и артистично себеотдаване. През сезона 1987/1988 Людмил Ангелов представя цялото клавирно творчество на Шопен в цикъл от дванадесет концерта. За това уникално събитие получи отличието “Млад музикант на годината” в България. Участвал е и в някои от най-значимите Шопенови фестивали. Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 в Линкълн Център. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, “Плейел” и “Гаво” в Париж, “Херкулес” в Мюнхен, “Концертгебау” в Амстердам, операта в Монте Карло, “Брукнерхаус” в Линц, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, “Аудитори” в Барселона, концертните зали на Московската и Миланската консерватории и др. Людмил Ангелов живее и работи в Испания. През 2010 г. е канен да участва в журито на юбилейния конкурс „Фредерик Шопен” във Варшава.
 

По материали на Кантус ФирмусКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *