Втори международен фестивал „Mееt the world”

|
След пилотното издание на фестивала „Mееt the world” миналия октомври, българската публика отново ще има шанса да се срещне с представители на стила уърлд. Мисията на този фестивал е да открие на нашата публика голямото музикално богатство на разнородния свят, част от който сме и ние.
Това културно многообразие ще възпита нов музикален вкус – към традиционната етно-музика, осъвременена с модерните стилове – поп, рок, джаз и др. Този стил, възникнал в резултат на глобализацията и обогатяването на традиционните музикални стилове, вече е много популярен по света.
Второто издание на „Mееt the world” се открива официално на 7 юни с концерт на Щефан Шантел и Буковина клуб оркестър (Германия) в зала
Универсиада.
Тази година част от фестивала ще бъде изнесена на открито. На 13 и 14 юни Борисовата градина ще се превърне в територия на безплатен празник на културното многообразие. Действието ще се развива на сцената на летния театър, езерото с лилиите и детската площадка. За хора от всякакви възрасти ще има различни развлечения, букет от музика, уъркшопи по танци, ревю на традиционни ромски облекла, DJ–сесии. Акцентирано е на ромската култура, като един от етносите в България, които имат съществено влияние върху уърлд музиката в света. Дейностите са подготвени съвместно с ромската организация „Разнообразни и равни”.
Фестивалът обръща специално внимание на децата. „Още от самото начало на нашият фестивал през 1980 г. ние наистина искахме да включим децата в него като част от целите на WOMAD, казва Питър Гейбриъл, създател на най-големия в света фестивал за уърлд музика. - Ако не ги научим още от малки да харесват различни неща, няма как да харесват в последствие неща, които са странни и чужди за тях, допълва той.”
Ето защо с партньорството на УНИЦЕФ и сдружение „Мечти и отбори” в Борисовата градина правим и зона за децата от 5 до 12 години. Ще има тематични състезания – конкурс по рисуване с боички, викторини, много награди, осигурени от списание National Geographic Kids. Ще разчитаме и на аниматори от Националната художествена академия, които ще забавляват децата с рисуване, грънчарство, бодипейнтинг.
На 26 и 27 юни португалските звезди Сара Тавареш и Ана Моура ще изнесат концерти в зала „България“. Гостуването им се осъществява благодарение на любезното съдействие на Португалското посолство у нас.
Билети се продават онлайн на www.eventim.bg, както и в магазини „Пикадили”, веригата „Германос” и на касите в НДК и зала „България”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *