Второто издание на Urban Dictionary

|
„Напомни ми да си взема главата на тръгване”, беше казал някой по повод на първото издание на Urban Dictionary. Мога да кажа само, че това важеше с пълна сила и за второто!
Ако някой случайно е пропуснал, този градски речник (както буквално се превежда името на събитието) се организира и проведе за втори път на 10 март в столичния клуб “Mixtape 5” и има за цел да ни представи клубен хип-хоп, малко диджеи и много забавление. При това всички изпълнители са българи.
Още с предварителната информация партито звучеше обещаващо. 27 изпълнители - едни от най-добрите МС-та и специална селекция от диджеи. Но, както и самите организатори казаха - стига приказки. Даваме напред с партито.
Ако трябва да вляза в хип-хоп тона, респект за пичовете от Failuredjs и FruitSessions, които владееха пултовете преди и след бързите рими. Благодарение на тях Urban Dictionary излезе от границите на хип-хопа. Имаше цяла една зала, в която цяла нощ звучаха дръм енд бейс, брейкбийт и дъбстеп за всички, които имат нужда да си починат от рапа. Както казах, пичовете свършиха чудесна работа. Помагаха им и колегите им от Platform, но за тях малко по-късно.
А в голямата зала те предадоха пулта на ухиления и оплезен DJ Станчо, на когото много му се искаше да създаде парти настроение - защо? За да подготви феновете за X-Team.
Те излязоха със самочувствието и енергията на динозаври и само креснаха: „Хиксовете горе!”, а после започнаха да редят римите. Начело със STARTERAs, който наскоро издаде нов албум, накараха публиката да вдигне доста шум. Тези момчета са известни с агресивния си социален рап, който показва грозната страна на нашата родина. „Майната й на държавата, но страната ни е прекрасна” - казаха те и успяха да подействат емоционално на публиката. После поканиха Куц и Клец на сцената, за да изпълнят заедно „Бум е рангът”.
Дадоха път на Feel от The Top Stoppers, който изглеждаше и се държеше особено атрактивно, нищо че беше сам на сцената. „Знам, че тия песни никой не ги знае, ама... ще се радвам, ако ме чуете” - каза той. На мен любима ми стана „Едно момиче”. Когато го слушах как реди реплика след реплика, си мислех, че този човек притежава най-бързата уста, когато някога съм чувала, но после до него изскочи Wosh MC и започна да му прави сериозна конкуренция. Тези двамата рапират невероятно бързо!
Wosh носеше слънчеви очила, за които Feel римувано му се подиграваше, и подскачаше лудо - дано не ми се обиди, но ми приличаше на член на Toydolls. Буквално всяка негова песен караше публиката да се разбива от кеф, но, разбира се, кулминацията беше на «Спомени».
Казах, че тези двамата са бързи усти, но никой не може да се сравнява със Скилър. Както каза водещият (Negy от Fars), «Какво може да се каже за него?” Нищо, освен че е феноменален. Неговият бийтбокс, световно признат за най-добър, бие всички пултове по ритъм и сила на баса. Как го прави? Нямам идея. Толкова ме изумява, че дори не ми пука, че изпълнението му беше нещо, което сме чували и от него и преди. А когато каза нещо от сорта на „Здравейте, Микстейп, как сте?”, всички реагирахме изумено: „Ооо, ама той и говори?!” Такива неща прави Скилър.
Не че градусът на настроението досега беше нисък, обаче нищо не може да се сравни с появата на Спенс. На него не му е трудно да си състави сетлист само от хитове. Открива с „И-а” и не пропуска нито по-новите си комерсиални парчета, нито ъндърграунд класиките като „Ти навярно си прав” и „Дамата в зелено”. Понаправи малко фрийстайл, пя си „ляляля” и скандира „Fuck the police!” заедно с публиката (“Ние не сме лоши хора, просто на нашата музика такъв й е стилът!”), а за финал заби част от „Началото”, която преди десетина години направи със Слим.
Прави бяха момчетата от DRS, че ще им е малко трудно да направят шоу след избухването на Спенснята, но се стараят, пък и пеят разни класики като „Знак ми дай”, на които никой няма как да е равнодушен. Непрекъснато повтарят „Ние само още една песен ще изпеем!”, по едно време се викат сами на бис, завършват с „All that jazz”, която е особено мелодична на фона на всичко останало, и с “Чичо Митко”.
След като и последното MC се е омело от сцената, на нея виждаме един, два, не, три... четири търнтейбъла! А зад тях са JamezBongg и Monk от Platform, които ни бяха обещали "4 decks chemical hip hop set" и... точно това получихме. Вече сме ги виждали в действие на участието на Phaeleh, и мога да кажа за тях само едно: заслужава си! Малко по-късно те предадоха щафетата отново на FruitSessions и Failuredjs, които сложиха подобаващ финал на тази забележителна вечер.
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *