Второ издание на “Кафепоеми” от Пламен Дойнов

|
Излезе второто издание на книгата със стихотворения и есета „Кафепоеми от Пламен Дойнов. Този път книгата се появява с марката на издателство „Абагар“, Велико Търново, по поръчка на верига книжарници „Хеликон“.
Идеята е книгата и отделни текстове от нея да функционират като меню и рецепти, предлагани в бистро „Хеликон“ в Бургас и в други алтернативни на традиционните книжни магазини пространства.
Във второто издание е запазено впечатляващото художествено оформление на Анна Симеонова. Текстовете излизат без промени и дописвания, като в края са добавени откъси от критически отзиви за първото издание от Михаил Неделчев, Митко Новков, Милена Кирова, Пламен Панайотов, Бойко Ламбовски, Кирил Попов.
Първото издание на „Кафепоеми (ИК „Пан“, София) излезе от печат през 2003 г. и имаше премиера на фестивала на изкуствата „Аполония“ в Созопол. След това книгата беше номинирана за националната награда „Христо Г. Данов“ и отличена с първа награда в националните призове за поезия „Иван Николов“. Критиката видя в нея „една важна тенденция: как високата култура се тиражира в масовата култура“ (М. Неделчев) и отбеляза, че „всяко от стихотворенията е едно прелестно бижу, инкрустирано с внимание към всеки детайл“ (М. Новков). Книгата представя своя специфична кафепоетика – „поетика на чупливите сърца, на снежните преспи от бита сметана, на ваниленото парфе с портокалов сироп“ (М. Кирова) и представлява „кофеинов пътеводител из Средна Европа със средствата на постмодерната рефлексия“ (Б. Ламбовски).
Текстове от „Кафепоеми вече бяха преведени в Унгария и Франция. С новия си тираж книгата се нарежда сред малкото стихосбирки от последните 15 години, заслужили второ издание.
 
Книгата можете да закупите от книжарници „Хеликон“, „Български книжици“, Букс.бг и др.
 
Екипът на „Словеса“ изпозлва тази новина за да честити рождения ден на Пламен Дойнов и да му пожелае нови творчески успехи, с които да радва нас и другите свои почитатели!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *