Възраждането на българския комикс?

|
В четвъртък, 29 април, в DADA Cultural Bar бе представен проектът на фондация „Следваща страница” и издателство „Роборид” - "Разлики в картинки". Сборникът съдържа "7 много различни комикс-истории за различието" и освен закачката с култовото списание "Дъга" в името си, се заканва да заеме пустеещото след спирането на "Разкази в картинки" място за качествена българска комикс-култура.
Участниците в проекта отправят своето предизвикателство:
Мислите, че от „Дъга” насам вече няма български комикс?! Мислите, че в книжарниците днес се продават само комерсиални преводни комикси, а авторските работи са обречени на виртуално интернет съществуване?!

Така беше досега!
Ето какво се получава, когато 8 съвременни български илюстратори и едно момченце имат обща тема и свобода на въображението. Появява се сборник с комикси за възрастни „Разлики в картинки”!
Той съдържа 7 истории, нарисувани в различни графични стилове, но обединени от темата за различията. Не тези различия, които ценим, защото са ни интересни, а тези, които изключваме, не забелязваме или директно обявяваме за опасни. Сложна тема, за която може да се говори и в комикси - без клишета и нравоучения.
Сборникът започва с „Манго Манга” по сценарий на Вера Траянова с рисунки на Милен Витанов. Следват „Animal Planet” на Мила Лозанова и „Пинокио” на Светлана Паунова. За да се получи комикс-приключението „Някъде далеч”, Весела Данчева се запозна и работи със Слави Асенов (9 г.), който живее във Факултета. Никола Тороманов-Фичо използва случая, за да продължи серията „Вечната муха”, като нарисува 7-и епизод „Муха и пчела”. Сборникът включва още „Внимавай какво си пожелаваш или Джоузефина и напразните усилия!” на Ясен Згуровски и завършва кърваво с „Кой си ти” на Иван Богданов.
Редактори на изданието са Надежда Радулова и Васил Видински, а графичното оформление на книгата е на Велина Мавродинова от студио „Ентусиазъм”.
Издаването на „Разлики в картинки” е част от проект комиХкултура I на фондация „Следваща страница”, който, чрез комикса, поставя отново въпроса за предразсъдъците (ни), маргинализацията на различните и какво е да се чувстваш малцинство в собственото си общество.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *