„В България след Съединението”: 120 години по-късно

|
На 31 март в библиотеката на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се състоя официалното представяне на книгата „В България след Съединението” на Джузепе Модрич. Тя се разпространява от издателство „Сиела” с подкрепата на Столична община. Преводач е Дария Карапеткова, а редактор – Амелия Личева.
Книгата е уникална с това, че е написана преди 120 години, а в България се издава едва сега. Тя представя погледа на един чужденец за една току-що проходила свободна България, която мъничко или повече прилича на нашата България на XXI век. Невероятно е как миналото може да бъде повод за рефлексия на настоящето.
На премиерата бе поканен посланикът на Италия – негово превъзходителство Стефано Бароцо. Според него книгата е още един повод за утвърждаването на културната, духовна и дипломатическа връзка между България и Италия. Той припомни и че през 2009 г. се навършват 130 години от установяване на дипломатически отношения с Италия.
Думата беше дадена и на директора на издателство „Сиела” Светлозар Жеков, който изказа благодарности на всички хора и институции, благодарение на които тази книга е факт. Проф. Валери Стефанов, декан на Факултета по славянски филологии и ръководител на катедра „История на българската литература” в Софийски университет също изрази мнението си. Той направи интересен паралел между България тогава и България сега – сравни книгата със стара снимка, а описаната в нея България - с десетгодишно дете.
Преводачът на книгата Дария Карапеткова сподели свои мисли относно книгата – тя я нарече „инжекция за национално самочувствие”. Също така прочете интересни цитати от творбата, които звучаха болезнено актуални, а след това направи кратко обръщение към италианските гости.
След представянето гостите на премиерата бяха поканени да отпразнуват събитието с чаша вино в коридорите на университетската библиотека.
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *