В Казанлък приключиха снимките на нов български игрален филм

|
Роза Дaмасцена“ е филм за българската мечта! - така режисьорът Тодор Анастасов представи най-новата продукция, чиито снимки приключиха тези дни в Казанлък.

Веселин Плачков и Тодор Анастасов
Веселин Плачков и Тодор Анастасов

Сюжетът на лентата е създаден по истинска история, преплетена с легенда. Филмът проследява пътя на едно обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век, до наши дни.


Личната история на главния герой Течо е историята на България през последните 50 години. Сценарист на „Роза Дaмасцена“ е поетесата и писателка Мария Лалева.


В продължение на час и половина зрителят ще премине през четири стихии на човешкия живот: от мечтата за малкия рай в любимото място на розите, през сблъсъка с демагогията и лъжата до утаяването на болката и решението да реализираш мечтата си, но не другаде, а в България“, споделя Лалева, за която това е първи игрален филм и като продуцент.


Кадър от снимките
Кадър от снимките

Сюжетът


Героят Течо израства в малко село в подножието на Балкана, сред мириса на розите и любимата атмосфера в къщата на дядо и баба. Мечтата му е да остане в родния си край и да стане розопроизводител. Демагогията на социалистическата система обаче бележат живота му. Течо губи баща си, но тази загуба му дава смелостта и надеждата, че ще се справи сам. След 1989 г. животът го изправя пред нови изпитания. Преходът като епоха на загуба на ориентация, правила и държавност е следващото стъпало, което младият мъж ще се наложи да преодолее. Битката с разпадащата се система и ценности сриват младия човек и морално, и здравословно.


Ще успее ли да се изправи след тежката диагноза и да се пребори за българската си мечта?


Снимачният процес на филма „Роза Дамaсцена“ продължава почти една година. Ролите се изпълняват от 56 актьори, сред които Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Неда Спасова, Симона Халачева (дебют в киното за младата звезда на театър „София“), Любен Чаталов и др. Филмовата къща „Дамасцена“ ангажира за масовите сцени около 1300 души общо за снимачния период, което превръща филма в една от най-мащабните ленти, снимани у нас през последните 25 години.


„Никой не може да си направи българската мечта на чуждо място. Аз не знам как може да се случи“, казва режисорът Тодор Анастасов след края на снимките.


„Това е филм за успеха и пътя, който трябва да се извърви. Един филм на ръба на поезията, приказка за пътя към себе си и към света с  вярата, че човек е единствено отговорният за красотата, честността и свободата, които е създал. Или за тяхната липса“, обобщава Мария Лалева, сценаристка и продуцентка на филма.


Следете профила на филма във Facebook.


Снимки: Светослав Владимиров/Филмова къща “Дамасцена“ 2016 г.


По материали на екипаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *