В края на седмицата се очаква празник за влюбените в музиката

|
В три поредни дни в зала България джазът ще се срещне с рока, индийската традиция и класическата музика с гостите на Петия Джаzz+ Фестивал – Нгуен Ли, Трилок Гурту и Василис Цабропулос/Аня Лехнер/У.Т. Ганди.

Петият Фестивал Джаzz+ започна на 24 май с вълшебния концерт на афро-перуанската певица Сусана Бака, която имаше рожден ден в същия ден и създаде празнично настроение за всеки един от присъстващите в зала “България”.
На 12 юни Джаzz+ Фестивал продължава с концерта на китариста Нгуен Ли, който ще представи със своята група Линли Март, Франсис Ласус и певицата Кати Реноар своя прочит на музиката на Джими Хендрикс.
Предизвикателство е да се посегне към съкровищницата на музикант като Джими Хендрикс и съвсем не е за учудване знаменития резултат, постигнат от Нгуен Ли – една преосмислена, дистанцирана от времето и невероятно оригинална интерпретация. Но Нгуен Ли винаги е живял с музиката на Хендрикс, дори по негови думи - преди да я е чул, я е носил у себе си. Затова и срещата с Нгуен Ли, който свири музиката на Джими Хендрикс е преживяване, което се случва наистина рядко и се очаква като събитие от всеки, който се е докоснал до работата на този музикант. Удоволстние е да се почувства хъса, с който работи Нгуен Ли, да се види начина, по който свири, да се усети как вечната музика живее своя нов живот.
Нгуен Ли пристига в деня на концерта с редовен полет от Париж, но ще остане в София, за да усети атмосферата на града ни и да присъства на изявата на виртуозния перкусионист Трилок Гурту.
Неговият концерт е на 13 юни от 19:30 ч, като на сцената на зала “България” Трилок Гурту и неговия квинтет ще представят новия си проект Massical. Трилок Гурту е музикант, който винаги е вървял по своя път, артист, който не се бои от предизвикателството, човек, който живее в музиката и заради нея. На сцена той е невероятен, едва се забелязва зад множеството перкуионни инструменти, но като засвири придобива “гигантски” размер чрез силита на своята музика. Кой ли не е свирил с него – като започнем от Дон Чери, Джон Маклафлин и Йан Гарбарек, преминем през Уму Сангаре, Анджелик Киджо и Омара Портуондо и завършим с Теодисий Спасов. Всеки един от изброените музиканти се възхищава на енергията и неспирното вдъхновение на Трилок Гурту. Един велик перкусоинист с изключително сценично присъствие, който ще накара сърцата ни да забият с ритъма на неговата музика.
В съботната вечер на концерна на Трилок Гурту е присъстват и музикантите Василис Цабропулос и Умберто Тромбета Ганди, които ще закрият фестивала Джаzz+ на следващия ден.
Последният концерт от Джаzz+ Фестивал 2009 на 14 юни от 19:30 ч. ще срещне публиката с Източната армено-византийска традиция с музиката на гръцкия пианист Василис Цабропулос. Проектът Melos, издаден от култовия лейбъл ECM ще бъде изпълнен от челистката Аня Лехнер,(която познаваме от изявата й преди 3 години в дует с Дино Салуци), пианиста Василис Цабропулос и перкусиониста У.Т. Ганди. Независимо че са класически музиканти, Аня Лехнер и Василис Цабропуос поднасят свободно, без страх от потапяне в морето на импровизацията, своите силно експресивни изпълнения.

Билети за концертите се предлагат от www.ticketplus.bg и на касата на зала “България”. Фестивален билет с отстъпка може да закупите в Дюкян Меломан.
 

По материали на Джаз +
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *