В навечерието на София Филм Фест

|
14-ят Международен СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ще ни изненада не само с нова визуална идентичност (ново лого и графичен дизайн на сайта), стана ясно на пресконференцията дадена вчера от организаторите му. Стефан Китанов и екипа му са замислили сериозни промени в програмата на форума.
По този начин те не само ознаменуват 10-ата годишнина от трансформирането на СОФИЯ МЮЗИК & ФИЛМ ФЕСТ в СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ, но и ще отговорят на високите изисквания на родните киномани. Тази година „националният фокус” ще бъде само един - България. Това е доста добро решение, не само защото отговаря на конюнктурното обявяване на 2010-а за „година на българското кино” и е вдъхновено от влизането на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” в надпреварата за чуждоезичен Оскар, а защото прожектирането на български филми наистина е дефицитно по родните киноекрани. Затова освен „ново българско игрално кино” и „ново българско документално кино” във „фокуса” ще се представи една голяма панорама „десетилетието на българското кино”, за да можем да видим какво сме пропуснали.
Премиера на фестивала ще имат игралните „Зад кадър” на Светослав Овчаров, „Ако някой те обича” на Киран Коларов, „Светото семейство” на Красимир Крумов и документалните „Кмета” на Адела Пеева, „Децата на дружбата” на Светльо Драганов, „Роднини” на Иглика Трифонова и „Жените баданте” на Стефан Командарев.

Другите филмови панорами ще имат по-обобщителен характер и ще се опитат да отговорят на някои екзистенциални и философски въпроси, тормозещи киното днес. В програмата „Киното днес - големите майстори” ще видим последните филми на Ким Ки Дук, Педро Алмодовар, Франсоа Озон, Сам Мендес и други. Панорамата „Киното утре - големите надежди” ще представи филмите на млади режисьори като Георгий Овашвили, Ксавие Долан, Томас Алфредсон, предизвикали „фурор” през последните години.
За финал в рубриката „Голямата петорка” ще се прожектират творбите получили награди на 5-те най-големи филмови фестивали, „определящи бъдещето” на седмото изкуство: Кан, Венеция, Берлин, Торонто и Сънданс, заяви Китанов.

Програмата все още няма окончателен вариант, но по всичко личи, че има какво да очакваме и какво да ни зарадва на новото издание на феста.
 

Явор МихайловКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *