В Поморие ще се проведе Петият фестивал на православната музика

|
За пета поредна година Международният фестивал на Православната музика "Света Богородица - Достойно есть“ ще събере в крайморския град Поморие български и чужди състави и изпълнители.
Над 700 участника от 9 държави (България, Русия, Украйна, Беларус, Полша, Германия, Румъния, Сърбия и Гърция) ще се включат в песенния празник от 7 до 11 юни 2008 г. Дебютант тази године е Камерният хор на Българската православна църква в Берлин (Германия).
„Интересът към фестивала е огромен и с всяка следваща година расте“, коментира композиторът Георги Попов, който участва в селекционната комисия. Кандидатите за участие са били над 3000, от тях са избрани 31 състава. Критериите за подбор на съставите са свързани основно с изискванията на храмовото музициране. Подбрани са както църковни, така и светски хорове.
„За нас бе особено приятна изненада да научим, че участници в миналите издания на фестивала от чужбина са направили специален сайт за обмен на мнения и партитури. Това показва не само огромната любов на съвременния християнин към православната музика, но е и оценка за работата на самия фестивал. Музикалният форум вече живее собствен вътрешен живот и петте години срещи още веднъж подчертават, че връзките между хората се задълбочават и извън рамките на фестивала, но от друга страна са и оценка за необходимостта от съществуването му“, посочи и Елица Христова, диригент, технически директор на фестивала.
Фестивалът няма конкурсен характер, защото Православната етика е чужда на всякакви класации, смятат организаторите.
Всички певци и диригенти ще получат икони „Света Богородица - Достойно есть“, а на хоровете ще бъдат връчени и грамоти за участие.
Очаква се като официални гости на фестивала да присъстват руски и гръцки митрополити.
Предвидено е като съпътстваща програма да бъдат изнесени лекции на тема “Духовната музика и богослужението”, на същата тема ще се проведат и свободни беседи между участниците във Фестивала – певци, диригенти и гостуващи композитори от България и чужбина. По традиция тези срещи са едни от най-интересните събития по време на музикалния форум. Всички участници ще се включат в празничните литургии, които ще бъдат отслужени от местното свещенство и гостуващите архиереи в храмовете на Поморие, Несебър и Бургас. Организирани са посещения на едни от най-интересните исторически и културни паметници по българското Черноморие в района на Бургас и Несебър и ще се изнесат самостоятелни концерти. С интерес се очакват и представянето на хоровете на откритите сцени в Поморие. Тази година организаторите посрещат фестивала и с обновен сайт на адрес www.orthodoxvoices.org.
Идеята за създаването на музикалния форум принадлежи на композитора Георги Попов и на диригента Йорданка Туджарова. Двамата независимо един от друг установяват, че провеждането на такъв фестивал е особено подходящо за курортния град и обясняват избора на Поморие с историческата връзка на града с православието, с неговите уникални природни условия и не на последно място с ревностната православна вяра на поморийци.
Музикалният форум се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. Изпълнителен директор е кметът на Поморие г-н Петър Златанов. Организатори са Община Поморие, Сливенска митрополия, Народно читалище “Славянска беседа” – София.
Тазгодишното издание се осъществява със съдействието на Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и Славянското дружество в България.
 
На 11 юни Православната църква празнува чудото, случило се през 982 година - срещата на българския монах от килията “Успение Богородично” към манастира Пантократор на Света Гора Атонска с посланика на Божия промисъл. Върху каменната плоча, която и до днес се пази там, е оставено неръкотворно издълбано началото на боговдъхновената хвалебна песен “Достойно есть”, с която православният свят възхвалява Божията Майка.
 

По материали на организаторите и Православие.бгКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *