В рубриката “Преди концерта” на Дома на киното предстоят два филма с Родолфо Медерос

|
Преди танго концерта в София на един от най-великите живи бандонеонисти Родолфо Медерос в Дома на киното в София ще бъдат прожектирани два уникални филма с участието на прочутия музикант. Целта на организаторите е чрез тези филми българската публика да се запознае с живота и творчеството на Родолфо Медерос, както и с неговото огромно значение и принос в областта на аржентинското танго и музиката въобще.

На 28 октомври от 19.00 ч. ще се състои прожекцията на документалния филм “Различният път: танго с Родолфо Медерос”. Филмът е посветен на Родолфо Медерос, представяйки го като един от най-големите авторитетите в областта на тангото и вдъхновение за новите поколения музиканти.
Роден в Буенос Айрес и все още живеещ там, градът винаги е бил неговата муза. “Аз съм продукт на моя град, Буенос Айрес, продукт на всяка една улица и ъгъл...” И това става очевидно всеки път, когато Медерос засвири на бандонеона си, независимо дали заедно с някой от многото си ансамбли или сам. Звуците на неговия бандонеон са като музикални картини на живота, като пътуване из местата и епохите на неговия роден град. Носейки се над Буенос Айрес като ангел, неговите изпълнения улавят същността на гигантския град, който никога не спи и намира покой единствено в музиката на Медерос. Неговата музика е неразделна част от града и отразява неговото съвремие и наситеност.
А борбата на Родолфо Медерос в името на тангото – самотен поход на един мъж и неговия бандонеон – продължава. Освен различните формации на Медерос, музиката включва и двама излючителни певци, младият аржентинец Ариел Ардит и фламенко звездата Мигел Поведа, чието емоционално изпълнение е един от многото прекрасни моменти във филма.

На 3 ноември от 21 ч. е прожекцията на венецуелско-аржентинския филм “Последният бандонеон”, който беше представен с огромен успех в рамките на миналогодишното издание на фестивала “Киномания”.
Младата бандонеонистка Марина Гайото, която си изкарва хляба, свирейки в автобусите и метрото, се явява на прослушване при Родолфо Медерос за да участва в неговия нов оркестър за танго. Но от постоянното пренасяне бандонеонът й е в ужасно състояние и самият Медерос я съветва да намери нов инструмент.
Марина импулсивно се хвърля да дири легендарния Двойно А - Страдивариусът на бандонеоните. Търсенето я отвежда при стари лютиери, из градските танцови зали, среща я с големите "маестрос" на тангото, но най-вече й разкрива славното минало на бандонеона. В това време репетициите продължават, а Медерос се доближава до изпълнението на собствената си мечта. Всичко избухва в един финал, изпълнен с танго и двойки, танцуващи на музиката на оркестъра, в присъствието на шестима стари бандонеонисти, извикани специално за този апотеоз на музиката.

Концертът на Родолфо Медерос и неговото трио се организира от ТангерИН и Джаzz+ и ще се състои на 17 ноември в зала “България” от 19:30 ч. В концерта ще участват и известните аржентински танцьори на танго Наталия Гамес и Габриел Анхио. Билети за концерта има все още на касата на зала “България” и в мрежата на Тикет Плюс (www.ticketplus.bg). Официалния сайт на концерта е http://rodolfomederos.tanguerin.com
 

По материали на Джаzz +Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *