В търсене на българския роман

|
На 13 ноември в ресторант "Ла Прованс" се събраха водещи български писатели и литературни критици, издатели и журналисти на литературна дискусия озаглавена "В търсене на българския роман". Повод на срещата беше предстоящия Шести национален Литературен конкурс "Развитие".
Конкурсът на Корпорация "Развитие" КДА се провежда от 1997 година. За петте досегашни издания са постъпили над 330 ръкописа. Наградените и издадени досега творби отразяват тенденциите на съвременната романистика у нас.
Модератор на дискусията беше Силвия Чолева, поетеса и журналистка. Изказаха се Христо Карастоянов (носител на последната Голяма награда за 2003), Йордан Евтимов (поет, литературен критик и журналист), Алек Попов (писател), Благовест Златанов (лит. критик и университетски преподавател по теория на литературата), Митко Новков (лит. критик), Мария Станкова (писателка), Палми Ранчев (писател), Александър Кьосев (културолог), Антони Георгиев (писател), проф. Светлозар Игов (писател и лит. критик), Гриша Атанасов (журналист), Радко Шопов (издател), Михаил Неделчев (лит. критик) и др.
Дискусия наистина се получи. Още в самото начало Христо Карастоянов обяви, че българския роман вече е открит, има го, съществува. Оттам изказванията се въртяха около слабата критика, слабия пазар, липсата на медии пишещи за българска литература. Но като че ли в целия разговор липсваше Читателят. Към читателите бяха отправени немалко обвинения, още повече към нечетящите, а май никой не се сети, че именно търсенето определя предлагането и когато писателите нямат интересен продукт, който да предложат, няма и търсене. Обвинения бяха отправени и към издателите за това, че избягват да издават български автори. Издателите от своя страна се оправдаха със слабия пазар и трудностите при връщане на инвестираните средства. Някак встрани остана проблемът с икономическото състояние на страната и невъзможността на много хора да задоволят елементарни нужди, камо ли да купуват книги. Все пак хубаво беше, че се запази добрият тон на вечерта и не се стигна до персонални обиди при наличието на толкова много и различни автори и критици.
Подходящо за заключение беше словото на Михаил Неделчев, който напомни, че въпреки трудностите има фирми като Корпорация "Развитие", подпомагащи българската проза. Напомни и за друг хубав повод за празнуване - току що излезлите от печат книги, получили специална награда на тазгодишния конкурс - "Снежни човеци" на Петър Чухов и "Умерено нежно" на Галин Никифоров. Хубавото вино, осигурено от винпром "Дамяница" помогна за доброто настроение.
Очакваме с нетърпение новото издание на Литературния конкурс за нов български роман "Развитие" и произведенията, които той ще отличи. Пишете!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *