Габровски хумор в ново издание

|
Една от най-ценните визитни картички на Габрово – книжката с габровски вицове и анекдоти – вече има ново издание, и то на 4 езика.
Сборникът „Габровски хумор” е реализиран изцяло от екип на Дома на хумора и сатирата в Габрово (съставители – Татяна Цанкова и Венета Козарева; художник – Йорданка Койчева; превод на английски език – Галина Бонева; превод на френски език – Дарина Маринчевска и Стефка Боева; превод на немски език – Анелия Цанкова).
40 години след първото издаване на „Габровски шеги” със съставител Стефан Фъртунов, специалистите от Веселата къща поемат риска да защитят своя концепция за ново и различно издание със съвременно звучене, оригинални илюстрации, актуални анекдоти и отличен превод. Българската, английската, френската и немската емисии на малката книжка са отпечатани в Габрово и в момента могат да се намерят само на щанда за сувенири в Дома на хумора и сатирата.
В „Габровски хумор” са събрани близо 200 вица и анекдоти, групирани в тематични секции – Габровска сметка, Малките габровчета, Габровски делници, Габровско гости, Габровски празници, Между живота и смъртта и др. В специален раздел Габровци в Интернет са подбрани габровски вицове, които се разпространяват в Световната мрежа и са получили най-много „гласове” от сърфиращите любители на хумора. Последните страници на сборника предлагат на читателя отзиви за габровци и техния хумор на изтъкнати интелектуалци – проф. Д. Михалчев, Радой Ралин, Аркадий Райкин, Георги Калоянчев и др. Интересно е хрумването на съставителите да оставят две празни страници, предназначени за записване на най-новите габровски вицове. Тях всеки читател може да попълни сам, а след това да ги подари или продаде на Дома на хумора и сатирата.
„Когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави” твърди в предговора на изданието Татяна Цанкова – директор на ДХС и съставител на сборника. Изобретателни, находчиви и със завидно чувство за хумор, габровци превръщат пестенето в мярка за живот и я налагат във всичко. Прочуват се именно с това, а славата се оказва и доходоносно занятие. Габрово с основание се прочува като българската столица на хумора.
Настоящата книжка е истински наръчник по смехотерапия, който кара читателя да прозре една габровска истина – смехът е здраве, той зарежда с оптимизъм и е задължителен елемент във формулата на успеха.
И още нещо – анекдоти се разказват само за велики хора!
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *