Гала-представление на “Оркестър “Титаник” в Истанбул

|
На 12 март на най-представителната и централна сцена на Истанбулския общински театър "Мухсин Ертугрул" в района Харбие се състоя гала-представлението на Христо-Бойчевата пиеса "Оркестър "Титаник", чиято премиера се беше провела преди няколко седмици.
В препълнената зала с капацитет 600 души пред театралния елит на Истанбул артистите Ахмед Уз (Луко), Бурак Давутоглу (Мето), Джан Башак (Доко) и особено Нашит Йозджан (Хари Худини) и Бенсу Орхуньоз (Любка) изнесоха един незабравим спектакъл, често прекъсван с продължителни аплодисменти.
Не можеше да не се забележи изключително задълбоченият прочит и интерпретация на пиесата от режисьора Маджит Копер – култова фигура във театралните и филмовите среди в Турция през последните няколко десетилетия, който на места умело надгражда текста или репликира авторовите послания, прокарвайки свои.
Веднага след представлението Тунджер Джудженоглу, един от най-известните и поставяни зад граница съвременни турски драматурзи, сподели убедеността си, че "Оркестър "Титаник" ще бъде безспорният театрален хит за сезона. Показателно е, че в момента тази пиеса на Бойчев под режисурата на Пламен Панев се репетира и в Анталийския държавен театър, като е уточнена и датата на премиерата – 27 март 2007 г.
Въпреки желанието си, авторът Бойчев – вече широко известен и почитан сред турските театрали български драматург, в последния момент беше възпрепятстван и не можа да присъства на гала-представлението.
 

СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *