Галерия на открито в Ясна поляна

|
Седмина български скулптори ваят фигури на Националния симпозиум по скулптура в дърво в Ясна поляна. Журито ги е подбрало сред 14 кандидати, като в преценката е надделяло и това - дали творбите са съобразени с материала „странджански дъб”.
Ветеранът в този симпозиум Никола Диков има вече над 14 свои скулптури, изложени на територията на община Приморско. Сред участниците са и Радослав Симеонов и Кирил Матеев - преподаватели в Националната художествена академия, Богомил Живков – секретар на секция „Скулптура” към СБХ, Панчо Куртев – преподавател във ВИАС, Андрей Москов, Иван Чолаков и Кунчо Кунчев.
Скулпторите ще работят до края на месеца, след което ще подредят творбите си в галерията на открито в Ясна поляна, а след това и в експозиции Приморско и ММЦ.
Това е най-старият симпозиум в България - тази година се навършват 25 години от създаването му. Основан е през 1983 г. по идея на Съюза на българските художници и се провежда всяка година с подкрепата на община Приморско, която заделя средства от бюджета си за финансирането му. Основен спонсор е „Албена” АД. От 1991 до 1998 г. симпозиумът е прекъснат, но по-късно през 1998 г. е възстановен.
През всичките години на съществуването му в него са взели участие над 120 автори от България и чужбина, които предпочитат дървото като материал . Гостували са скулптори от Япония, Франция, Англия, Германия, Италия, Унгария, Латвия, Румъния, Израел, Испания, Македония и други държави. Голяма част от участвалите творби са монтирани в скулптурната галерия на открито в Ясна поляна.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *