Галерия “Петко Задгорски” в Бургас навърши 65 години

|
Не е за вярване, но в годините на строг атеизъм - 60-те и 70-те на 20 век - един бургаски художник обикаля Странджа и Южното Черноморие, за да събере и съхрани ценни старинни икони от 16-20 век. Художникът Ненко Токмакчиев – директор на Художествената галерия цели 25 години -увлекателно разказва за премеждията и дипломатичността си в тази духовна мисия.
В иконите са разчетени имената на иконописците: Димитър Зограф, Зограф Захар, Полискуиду, Тодор Зограф от Хиос, Никола Одричанин и др. Днес най-ценните икони - добре реставрирани и консервирани - обитават третия етаж на Синагогата в Бургас, приютила Художествената галерия през 1966 г. Сградата е строена през периода 1905-1910 г. от италианския архитект Рикардо Тоскани. Сега е паметник на културата. Точно под купола на Синагогата е разположена Иконната зала. Оттам с песнопения започна тържеството на 7 април - рождения ден на ГХГ „Петко Задгорски”.
„По примера на големите европейски градове и градове в страната, общественици поставят началото като дават поръчка на Борис Митов и Николай Ганушев да изпишат портрети на видни личности от Бургас. Това са известните български портретисти, професори в Художествената академия в София. Тези портрети са били изложени в залата на Областна управа, тогава Търговско-индустриална камара, и те съставят основата и ядрото на бъдещата галерия. Първата експозиция е от 12 портрета и 58 картини от Димитър Гюдженов, Иван Мърквичка и други изявени художници” - така припомня началото изкуствоведът Пенка Седларска - директор на Градската художествена галерия.
Във втора зала са подредени картините, с които е започнало оформянето на фонда, който сега наброява над 4000 единици. Това са творби на Димитър Гюдженов, Александър Мутафов - първия български маринист, Александра Мичкуевска - знаменито име, бургаска художничка, получила награда в Париж, Мара Цончева - първия български изкуствовед и теоретик на изкуството, Яни Хрисополус, Дионисий Дионисиев и др. Има творби в стил сецесион от Генчо Митев - художник от Стара Загора, живял и работил в тук, който е давал тон на културен Бургас, винаги елегантно облечен, приятел на Майстора, с който са ходили в Парих, спечелил конкурс и четири години работил в ателиетата на Ню Йорк.
В първа зала на Художествената галерия, специално за празника има експозиция, наречена „Подбрано”. Централно място заемат четири платна от Владимир Димитров-Майстора. Сред тях е и шедьовърът „Момиче с ябълки”. За тази своя картина той казва „В Бургаската галерия имам една мома и тя ми е най-хубава”. В първа зала са подредени още подбрани картини от Иван Мърквичка „Носачи на вода”, „Натюрморт от Сирак Скитник, „Дамски портрет” на Джон Попов, платна на Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Бенчо Обрешков, Стоян Венев, Генко Генов, Димитър Киров и др.
Последните постъпления във фонда на Галерията са от картини на Калина Тасева, Никола Манев, Стоян Цанев, Светлозар Бенчев и др.
Първия директор на Градската художествена галерия в Бургас е художникът Тодор Атанасов, здраво свързан с града на морето. Завършил скулптура в Художествената академия в София, познат с неговите графики и литографии. „Широко скроен. Като председател на групата на художниците и после в София в Комитета за изкуство и култура, той има възможността да помага на Бургас. И прави максималното. Дава ателиета на художниците. Прави симпозиума по скулптура, биеналето „Приятели на морето”, създава графичната база. Вика гости - Дечко Узунов, в биеналето участват Йоан Левиев, Димитър Киров, Светлин Русев, Г.Божилов-Слона. Бургас започва да кипи. Георги Баев получава първата международна награда в Москва. Започват участия в изложби извън страната. Създава се самочувствие” - разказва Пенка Седларска.
От 2004 г. Галерията носи името на известния бургаски художник Петко Задгорски - човек, зареден с възрожденски дух, учител на Тодор Атанасов и редица големи имена в художествения живот на Бургас. Любопитен и показателен факт в неговата биография е създаването на паметника на Пушкин. Петко Задгорски е завършил живопис в Художествената академия, но неговата голяма страст е творчеството на Пушкин. Знае го наизуст на руски език. Когато се обявява конкурс за проект за паметник на Пушкин, Петко Задгорски тайничко се подготвя да участва, макар и силно респектиран от имената на мастити имена в българската скулптура - кандидати в конкурса. И успява. А когато започва осъществяването на проекта настава истински празник, казва П.Седларска. Някой трябва да облече пелерината, друг да позира с фигурата си… Така се създава паметника на Пушкин в Бургас - един от най-добрите не само в страната.
 

Радка БАЛЕВА
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *