Геновева Цандева в Поети с китара

|
На 4 април в читалище "Николай Хайтов" в София се състоя априлският концерт в традиционната рубрика "Поети с китара", водена от Димитър Христов. Тази вечер беше представена поетесата Геновева Цандева от Пловдив.
Геновева Цандева е родена в Ловеч, завършила е икономически техникум, работила е като детска учителка в Ловешки, Ямболски и Пловдивски окръг. Работила е и като военен служител и по думите на Димитър Христов "оттам й е останала дисциплината и деловитостта, която се наблюдава при нея". Победител е в състезание на Втори армейски корпус по стрелба с пистолет "Макаров". Но тази вечер беше "въоръжена" само с китара и поезия.
Друга интересна част от биографията й е, че през 1997 г. се среща с любимия си поет Дамян Дамянов, което става причина месец по-късно да излезе първата й лирична книга "Гнездо от обич". Книгата е преиздавана през 1998 г. Дебютира на срещата на поети с китара в Харманли "Поетични струни" през 1998 г. и получава награда. Като член на Поетичен клуб "Младост" - Пловдив печели награди от много литературни конкурси. През 2000 г. издава втората си поетична книга "Дъждът съблича птиците" в памет на Дамян Дамянов. В колекцията й от награди има и такива от Българската армия за песен, от "Мелнишките вечери на поезията" 2001 г. - за най-хубаво стихотворение, посветено на жената, има награди и участия в много бард-фестове. Нейната песен "Молитва за Ловеч" става химн на родния й град и е издадена на компакт диск. Геновева Цандева е член на Дружеството на пловдивските писатели и на Поетичен кръг "Метафора".
За представянето си поетесата беше приготвила цял спектакъл от песни и стихове, които се редуваха и допълваха. Тя посвети този си концерт на любовта и наистина, лъхаше много любов от цялото творчество, което представи.
След края на концерта колеги и приятели на поетесата традиционно продължиха с песните в клуб "Жолио".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *