Георги и пеперудите в галерия СИБАНК

|
На 11 август в Галерия СИБАНК беше открита фотоизложбата "Георги и пеперудите" - фотографски портрет на филма и представя снимки на Марина Траянова, Светослав Стоянов, Симеон Леви, Борис Мисирков, Георги Богданов и пациенти от Дом за възрастни с умствена изостаналост, с. Подгумер.
"Георги и пеперудите" е може би най-успешния български документален филм, отличен и с наградата "Сребърен вълк" в Амстердам, за което Словеса вече писаха (виж репортаж и интервю). От премиерата си в България на 15 април филмът не слиза от екран, което е прецедент за български документален филм. Уникалната по рода си изложба сега показва както различни гледни точки от процеса на правенето на филма, така и включва елементи на терапията чрез изкуство. Представени са и таблите в които всеки ден се раздават лекарствата на пациентите, а на една от стените се прожектират отпаднали сцени от филма и разкази на авторите му.
На откриването говориха доц. Георги Лозанов, д-р Георги Лулчев (шеф на Дома) и проф. Миленков (психиатър).
Творбите в изложбата се продават, а събраните средства ще бъдат дарени на Дома за възрастни с умствена изостаналост в с. Подгумер.
Изложбата "Георги и пеперудите" можете да видите до 10 септември, а самия филм - на 4 септември в Амфитеатър Аполония в Созопол.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *