Георги Калоянчев – космонавт

|
На 7 април в Сатиричния театър имаше троен празник.
С премиерата на спектакъла “Космонавти” театърът отбеляза 80–годишнината на един от основателите си – актьора Георги Калоянчев. Датата на честването не беше избрана случайно. 7 април е рожденият ден на Сатиричния театър, открит през 1957.
Авторът Илко Иларионов е написал пиесата си специално за тандема големи комици Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев. Режисьор на постановката е Димитър Стоянов, сценограф – Петър Начев.
Действието в “Космонавти” се развива на космодрума “Найпощур”. Корабът “Българай 1” е на стартовата площадка, минути преди излитането. Командирът на кораба 80-годишният Кръстьо Чукоев и бордовият инженер 83-годишната му съпруга Веса, са избрани след тежка конкуренция с 23 000 семейства. Двамата са рекордьори по обща възраст 163 години, брой на болестите 32, и само точка ги дели от абсолютния максимум за “взаимна непоносимост” с разменените помежду им две думи за 600 дни – “Патка!” и “Простак!”. Целта на предстоящия космически експеримент е “по график” всичките им болежки да отшумят и те да се приземят с 50 години по-млади, като семейство, обладано от великото чувство на любовта.
Това, че двамата велики актьори Мутафова и Калоянчев преливат от енергия, може да се увери всеки, който гледа представлението на 13 или 22 април.
 
Екипът на “Найпощур” също се присъединява към поздравленията за юбилея на Георги Калоянчев!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *