Гео Милев – неудържимата пламенност

|
На 17 януари в Народен театър "Иван Вазов" се състоя концерт-спектакъл, посветен на 110 години от рождението на Гео Милев. "Гео Милев - Неудържимата пламенност" е реализиран с конкурс на Нацинален Фонд "Култура" като част от честванията на 110 години от рождението и 80 години от смъртта на поета.
Осъществен бе от Национален инициативен комитет, Международна фондация "Гео Милев" и НТ "Иван Вазов" под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов.
В препълнената зала на театъра зрителите се насладиха на много стилно и съществено представяне на жизнения и творчески път на Гео Милев. Поетът Георги Константинов, директор на списание "Пламък", произнесе своето Слово за Гео Милев. Списанието продължава традицията на създаденото от Гео Милев издание. Георги Константинов успя много въздействащо и без да изпадне в толкова често срещания по такива събития тон на докладчик, да набележи най-важните събития в живота на поета и да подчертае особените моменти в творчеството му. Актьорите Мария Каварджикова, Стоян Алексиев, Венцислав Кисьов, Ивелин Керанов и Петър Антов направиха достъпни откъси от писма между Гео и баща му, възрожденеца Милю Касабов, както и откъси от произведения, написани от и за поета. Звучаха "Януари", "О, дъжд...", "При Дойранското езеро", "Главата ми...", "Септември". Много красиво бе изпълнението на детското стихотворение "На махлата котките", изпълнено от две талантливи момиченца, което припомня многото прояви на Геовата личност. Друг негов талант - преводаческото му изкуство, бе илюстрирано с преводите му на "Сантиментален разговор" на Пол Верлен, "Тъкачите" на Хайнрих Хайне), "Вятърът" от Емил Верхарн. Именно Емил Верхарн казва на Гео Милев "Вие сте цял пламенност".
За този "талант, появил се не толкова поради, а въпреки балканските нрави" Янис Рицос пише своята "Поема в синьо", а поетът Рашко Стойков представи откъс от поемата си "77 стъпала".
Кирил Дончев изпя песни по стихове на Гео Милев под акомпанимента на Антони Дончев (пиано) и Христо Танев (виолончело). Трупата на СУниверситетски театър @лма @атер изигра част от спектакъла си "ГЕО - ЕГО" (реж. Николай Георгиев), за който Словеса вече писа. Не може да се каже, че това беше най-приятната част от вечерта.
За съжаление, група ученици от столично училище, явно присъстващи с особено нежелание на концерта, успяваха да вдигнат достатъчно шум, за да разсеят на моменти въздействието на иначе много добре организирания спектакъл. Прожектирани бяха многожество документални кадри, запечатали образа, творчеството и събитията от епохата на поета.
Сред публиката в залата присъства и поетесата и преводачка Леда Милева, дъщеря на Гео Милев.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *