Годишни награди на НДК за изкуство и култура

|
На 30 юни в ресторант "Скай Плаза" на НДК бяха връчени наградите от Осмия салон на изкуствата, с което беше отбелязан и неговият успешен завършек.
Тържествената церемония се водеше от директора на Националния дворец на културата г-н Христо Друмев, подпомаган от три красиви асистентки. Както му е навик, той не пропусна да се оплаче в началото от това, че Двореца е на пълна самоиздръжка. (Г-н Друмев, "Словото" също е на пълна самоиздръжка, при това ние дори си нямаме сграда, не даваме десетки офиси под наем, от които две големи помещения на телевизии, едната национална... Цинизъм е да искате непрекъснато пари за тази огромна бизнес сграда, обкичена цялата в рекламни билбордове, пълна със сергии и заведения, при това харизана ви от държавата готова, без вие да сте строили, а само трябва да прибирате наеми и естествено, да поддържате малкото останали площи за култура...)
И така, специални награди за участие (плакет и красиво изработена диплома) получиха:
- Варненската опера - за представлението "Турандот";
- Иво Хаджимишев за изложбата World Press Photo;
- пианистът проф. Йовчо Крушев - за концерта на Рахманинов;
- Националният литературен музей за експозицията "Дарителите Влайкови";
- Националната художествена галерия;
- графикът Оник Карамфилян;
- посолството на Китайската народна република за премиерните Дни на КНР;
- младия обещаващ автор от Македония Стефан Плесконич, чиято изложба беше в Галерията за чуждестранно изкуство - "Звезда на XXI век".
За артист на Салона беше избран Здравко Мавродиев за изложбата декоративни тъкани. Награденият не присъстваше поради заболяване.
Награда за цялостно медийно отразяване получи културният отдел на вестник "Труд", активно подпомогнал най-вече наградите за есе от конкурса на името на Цветан Стоянов.
Първа награда за най-добро представяне (пластиката "Слово") беше определена за отсъстващата от церемонията Наташа Колевска, организатор на "Театър в куфар".
Голямата награда на Осми салон на изкуствата (пластиката "Вдъхновение") получи акад. Антон Дончев.
И новоучредената награда "Св. св. Кирил и Методий - за цялостно творчество и принос в развитието на българската култура получи художникът Светлин Русев, който развълнуван разцелува присъстващите асистентки.
Всички награди са само морални и нямат парични измерения, но това не ги прави по-малко престижни. Автори на статуетките са Красимир Трендафилов (на скулптурата) и Атанас Гаджев (на керамиката).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *