Големи отстъпки, специални гости, музика, награди и много събития – панаирът на книгата като истински празник

|
В навечерието на предстоящия XXIX Софийски международен панаир на книгата, който ще бъде открит на 07 декември от 11:30 ч. в НДК, изложителите обещават страхотни отстъпки за всички книгомани. Тази година изложението е с вход свободен и ще продължи до 12 декември. Работното му време е до 20:00 ч. Организаторите от Асоциация „Българска книга” ще предложат на посетителите и различни музикални преживявания, които започват с изпълненията на Джаз формация „София” на официалното откриване на форума идния вторник.
В следващите дни на полуетаж-изток в централната сграда на НДК, където е обособено пространството за провеждане на събития от културната програма на панаира, ще има концерти на живо, които ще допринесат за празничната атмосфера. Поредицата от музикални събития ще завърши с новогодишен концерт на Симфониета „София” с любими произведения от Моцарт, Росини, Бизе и Щраус. Концертът е на 11 декември от 19:00 часа в зала 11 (кино Люмиер) на НДК и ще се състои непосредствено преди европейското турне на музикантите. Това събитие също е с вход свободен и е своеобразен подарък от организаторите към всички приятели на книгите.
В рамките на панаира, по традиция, ще бъдат връчени и ежегодните награди „Бронзов лъв”. Церемонията ще се проведе на 08 декември от 18:30 часа на полуетаж-изток. Асоциация „Българска книга” ще присъди „Бронзов лъв” в две категории: за най-добър издателски проект и за издателски проект с най-голяма обществена значимост. Първата награда се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават и с добро полиграфическо изпълнение. За нея всички издателства могат да номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. „Бронзов лъв” за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъжда от журналистическо жури, съставено от журналисти, отразяващи книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителят на отличието.
Тази година номинациите за най-добър издателски проект са:
1. “Алиса в страната на чудесата”, автор: Луис Карол. Издателство “Тодор Нейков”
2. “Библията в 365 истории за деца”, автор: Мартин Полстер. Издателство “Емас”
3. “Поезия”, автор: Хулио Кортасар. Издателство “АГАТА-А”
4. “Медальонът” - Първа и втора част, автор: Галина Златарева. Издателство “Архипелаг”
5. “Таралежчето Черешко”, автор: Кина Къдрева. Издателство “ФЮТ”
6. “Българи светци”, автори: доц. д-р Пламен Павлов, ст.н.с. Христо Темелски. Издателство “ТАНГРА ТанНакРа ИК”
7. “България - географски атлас/Bulgaria - Geographic atlas”, авторски колектив. Издателство “ТАНГРА ТанНакРа ИК”
8. “Божествата на траките/ The Deities of the Thracians”, автори: Валерия Фол, Димитър Попов. Издателство “ТАНГРА ТанНакРа ИК”
9. Поредица “Избрани произведения”, автор: Георги Данаилов. Издателство “Абагар” АД
10. Поредица “Европейски романтизъм”: 
“Нравствени съчиненийца”, Джакомо Леопарди;
“Портрети”, Изабела Албрици;
“Мисли”, Джакомо Леопарди;
“Пътешествие из Ориента”, Жерар Дьо Нервал;
“Лирически балади”, Уилям Уърдзуърт и Самюъл Колридж;
“Предания и легенди”, Алешандре Еркулану;
“Немски сказания”, том 1, Братя Грим;
“Немски сказания”, том 2, Братя Грим;
“Нещата, каквито са, или приключенията на Кейлъб Уилямс”, Уилям Голдуин.
Издателство: Алтера
11. “Събрани съчинения на Българския Патриарх Евтимий”, автор: проф. Емил Калужняцки, проф. Димитър Кенанов. Университетско издателство “Св. св. Кирил и Методий” на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, Издателство “ПИК” - Велико Търново


В културната програма на панаира влизат общо около 80 събития, сред които - срещи с известни чужди и български писатели, представяния на книги, обсъждания и др. Големият акцент ще бъде организираната от издателство „Просвета” и Асоциация „Българска книга”, съвместно с Асоциацията на европейските издатели на учебници, международна конференция на тема: „Европейски практики за избор и разпространяване на учебници“. В срещата участие ще вземат гости от различни европейски страни, които ще представят доклади, ще водят дискусии и ще решават проблеми, пред които са изправени издателите на учебници днес.

Специален гост на панаира ще бъде и световноизвестната италианска звезда Ал Бано. Той ще посети щанда на издателство „Сиела”, което издаде на български нашумялата му автобиография. На 12 декември от 12.00 ч. на щанда на издателството феновете на Ал Бано ще могат да го срещнат и да получат автограф.

XXIX Софийски международен панаир на книгата ви очаква – на крилете на думите!
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *