Голи на “Аларма Пънк Джаз” в БНР? Не, просто Naked…

|
С концерт на белградската джипси-суинг-фюжън-ска формация Naked инициативата на програма „Христо Ботев” „Аларма пънк джаз” ще отбележи първия си рожден ден.

Събитието ще се състои на 29 октомври от 21.30 ч. в Първо студио на БНР. Входът е свободен, а за всички, които не могат да дойдат лично концертът ще се излъчва в реално време на честотите на програма „Христо Ботев” в цялата страна и на www.bnr.bg/HristoBotev.

Аларма пънк джаз” стартира миналата година на Хелоуийн срещу Дена на будителите като серия от месечни концерти в ефира програма „Христо Ботев” на живо от Първо и Второ студио на БНР и съвсем естествено прерасна и във фестивал, чието първо издание беше в края на април, а второто се готви за ноември.

Фестивалът е уникален по формата си – т.е. случва се изцяло на територията на радиото (дори физически, така да се каже) и целият се предава пряко в ефир. Жанрово „Аларма пънк джаз” се стреми да обхване всички неправления в съвременната музика, които поради една или друга причина биват определяни като „некомерсиални” и в голяма степен отсъстват от българския ефир – нойз-рок, ембиънт, афробийт, фрий джаз, арт пънк, фолк пънк, минимализъм, камерен хардкор, боса нова, анархо пънк, тувински фолклор, рокабили, трип-хоп, и т.н. Пънкът и джазът идват не само от едноименната пиеса на покойния Джако Пасториъс, но маркират и широкия диапазон от жанрове и традиции, включени в концепцията на фестивала. Иначе, за кръстници на фестивала освен великия Джако, организаторите припознават още Запа, Юджийн Чадборн, Джон Зорн, Джими Карл Блек, Ник Кейв и всички техни дядовци, връстници и внуци, избрали въображението и ироничното намигване пред лепенето на етикети върху музиката с цел високи продажби.

Още със сформирането си през 2005 г. сръбската банда Naked (www.myspace.com/nakedjazz) излиза на голямата сцена – на балканското издание на Umbria Jazz като подгряваща на Жулиен Луро. А оттогава до днес белградският секстет, включващ цигулка, два електрически баса, китара, акордеон и барабани, е делил една сцена с имена като Кезая Джоунс, „Ой Ва Вой”, „Балкан Бийт Бокс” и „Фолтин” на фестивали от ранга на EXIT, Ring Ring, BELEF и др. Месец след „Аларма Пънк Джаз” ще се представят и на фестивала Jazzy Colours в Париж, след което им предстои и първо голямо отвъдокеанско турне.

На концерта ще бъдат обявени и участниците в ноемврийския „Аларма Пънк Джаз Фест”, който е планиран за последната седмица на месеца. С Naked „Аларма Пънк Джаз” статира и кампания за „100-процентово потапяне в музиката” (без цигари и бутилки в студиото, без шумолящи разопакования на вафли и мляскане, без разговори на висок глас, които да заглушават групите) – идеята е взаимствана от нюйоркския композитор и авангард-гуру Джон Зорн и неговия клуб за pure music The Stone, но в по-олекотена форма. Фото- и видеоматериал може да се заснема на воля в случаите когато това не безпокои самите музиканти.

29 октомври 2009 г., 21.30 - 23.00 ч., БНР, Първо студио, бул. „Драган Цанков” 4

Вход свободен!

 

По материали на БНР
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *