Голямата награда за поезия на името на Христо Фотев остана в Бургас

|
Иван Сухиванов - утвърден автор от бургаската писателска общност - бе отличен с голямата награда и пластика „Полет“ на Националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев за стихосбирката си „Нямо кино“. Тя бе избрана от 108-те книги, участвали в конкурса, от петчленно жури след индивидуално тайно гласуване. Председателят на журито поетът Ваньо Вълчев определи стиховете на Сухиванов като „…постмодерни по форма с по-задълбочено и по-човешко виждане на проблемите“. И добави „В конкурса участваха значими автори с имена, но останали на нивото си. Имаше и млади, и стари изненади. Конкурсът на името на големия поет Христо Фотев показа пъстра картина на написаното през последните две години.“

118262z_С грамота бяха отличени още трима от участниците - доц. Васил Славов за книгата му „Звяр“, Иван Иванов за „Предизвестена вест“ и Пламен Панчев за „Среднощен реверанс“. Наградите връчиха официалните гости на церемонията - зам.кметът Йорданка Ананиева, проф. Михаил Неделчев - председател на Сдружението на българските писатели, и поетът Йордан Ефтимов.

Националният конкурс за поезия на името на Христо Фотев се провежда през година. Това пето издание показа потребността от нови съпътстващи прояви, които да допълват интереса към поезията на Христо Фотев, като теоретична конференция за по-задълбочен анализ на неговото неповторимо творчество, уточни Ваньо Вълчев. За първи път сега беше дадена една специална награда за млад автор. Високият приз получи Георги Гаврилов за дебютната си книга „Корабен дневник на книжната лодка“.

Тържеството, посветено на петия Национален конкурс за поезия на името на Христо Фотев, се превърна в истински празник за близки и приятели на именития бургаски и европейски поет, за ценители на изящната му словесност. Вълнуващи спомени за срещите си с Христо Фотев разказаха актьорът Доси Досев и художникът Живко Иванов. Събитието бе предшествано - тази година за първи път - от ученически рецитаторски конкурс „Стиховете на Христо Фотев“. Представилите се най-добре в него изнесоха рецитал, разкривайки своята емоционална интерпретация на голямата му поезия. Церемонията по отчитането на петия по ред Национален конкурс за поезия на името на Христо Фотев се състоя на Благовещение - 25 март, рождена дата на твореца, който сега би навършил 82 години.

Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *