Голямата награда на София Филм Фест се присъди на руски филм

|
На церемония по награждаването в зала 1 на НДК в събота "Гарпастум" на режисьора Алексей Герман-син взе голямата награда на фестивала "Stella Artois" за най-добър филм в Международния конкурс.
За връчването бе поканен сър Алън Паркър, специален гост на феста. Журито в състав Андрей Плахов (Русия) – председател, Николай Волев (България), Лени Ейбрахамсън (Ирландия), Клаудия Ландсбергер (Холандия), Златина Русева (България/Белгия) присъдиха диплом, статуетка и премия от 5000 евро за "един филм, който разглежда в дълбочина проблемите и възможностите на младостта и който е забележителен с изключителния контрол на режисьора над изразните средства". Специалната награда на Международното жури пък отиде при "Небе над пейзажа" и режисьора Ненад Джурич (Босна и Херцеговина) за "оригиналността на концепцията, отличното актьорско изпълнение и ярко чувство за хумор".
За "отличните технически качества, човечността и най-вече, за неговия чар" Стефан Данаилов, министър на културата на Република България, връчи диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро на режисоъра Андрей Цветков, победител в конкурса за наградата "Jameson" с късометражния "Черно и бяло". Специалната награда за късометражен филм грабна Богиня Найденова с филма си "Калоян и Соня".
Филмът на Георги Дюлгеров "Лейди Зи" получи наградата на "Кодак" за най-добър български филм. Режисьорът и операторът Радослав Спасов преотстъпват филмовия негатив на стойност 3000 долара на режисьорите Майя Виткова и Светослав Драганов и Димитър Сарджев. "Лейди Зи" бе отличен и от журито на ФИПРЕССИ.
Наградата за най-добър балкански филм "No Man`s Land" (която представлява диплом и кашон с вино) се даде от Гилдията на българските кинокритици на филма "От гроб до гроб" на режисьора Ян Цвиткович (Словения).
"Бялата графиня" на Джеймс Айвъри спечели наградата на публиката за най-популярен филм на фестивала. Дипломът и паричната премия от 1000 лв., осигурени от Столична община, ще бъдат връчени на българския разпространител на филма.
Факултетът по журналистика и масова комуникация при Софийския университет "Св. Климент Охридски" присъди наградата "Горчива чаша" на сценариста и режисьора Николай Волев за цялостния му принос в развитието на съвременната българска кинопублицистика. Наградата се присъжда за "непримиримата му гражданска позиция към остро-актуалните проблеми на съвремието ни и винаги ярката, находчива и впечатляваща кинематографична форма". На 20 март в кино "Люмиер" Николай Волев ще получи и наградата на София за цялостен принос в киноизкуството. Програмата "Мама му стара и живот!" ще представи най-известните документални филми на режисьора, носители на многобройни международни и национални награди.
За цялостен принос към световното кино наградите на община София отидоха и при сър Алън Паркър, Рангел Вълчанов, актрисата Ванеса Редгрейв. Фолкер Шльондорф получи своята преди прожекцията на филма "Тенекиеният барабан" в Дома на киното на 19 март. Именитият немски режисьор разказа историята около създаването на филма.
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *