Горещо суинг парти стопли София през февруари

|
Ако нощният живот на София ви се струва прекалено предвидим, то определено сте пропуснали да посетите някое от развихрящите се с все по-голяма сила суинг партита в столицата.
Освен по дрескода от ретро облекло и червено червило за дамите и елегантни костюми, съчетани с бомбета за кавалерите, ще ги познаете по завладяващия звук на саксофона и тромпета и нестихващите танци на дансинга до сутринта. Събирането на почитателите на музиката от 40-те и 50-те този път беше в Sofia Live Club, а огромният интерес и липсата на продажба на предварителни билети остави мнозина да чакат дълго пред вратите на клуба в снежната вечер на 19 февруари.
„Пътуването” назад във времето започна с Михаил Йосифов Секстет. Известният български композитор създава джаз формацията през 2009 г., събирайки се с петимата музиканти Атанас Хаджиев (тенор сакс), Велислав Стоянов (тромбон), Васил Спасов (пиано), Димитър Шанов (бас) и Димитър Димитров (ударни инструменти). Специален гост пък беше Емануил Манолов-Бадема (тенор сакс).
Дългоочаквана беше появата на трите дами на суинга от Сентиментал Суингърс. Въпреки че това е първата им изява като трио, те се справиха завидно с нелеката задача да пеят добре, да ни забавляват и да изпълнят клуба с атмосферата на някогашните кабаретни „забави” още от времето на Втората световна.
Деси (Phuture Shock), Рони (Nasekomix) и Вера успяха да създадат прекрасно впечатление за комбинация с огромен потенциал за развитие на джаз музиката у нас. Участието си започнаха с една от знаменитите песни на суинг ерата, написана от Луи Прима „Sing, Sing, Sing (With a Swing)” и изпълнявана от Бени Гудман и Ела Физджералд и продължиха с класики на джаза като „My Heart Belongs to Daddy” и „Puttin’ on the Ritz”. Трите дами ни поднесоха един изпълнен интелигентно и с чувство за хумор спектакъл, на който всеки от публиката се наслаждаваше различно – удобно облегнат с питие в ръка или пък в неспирни танци на сцената.

Партито продължи с двамата диджеи от Дъ Смъглърс Колектив, поставили началото на този род събития у нас преди няколко години. Павел Атанасов и Димитър Драгнев ни бяха подбрали любими суинг и рок’н’рол парчета с неизтичащ срок на годност. Елвис, Дюк Елингтън, Каунт Бейзи, Бени Гудман, Нат Кинг Кол, както и някои по-съвременни формации като Royal Crown Revue, Big Bad Voodoo Daddy, Ray Collins Hot Club, Brian Setzer Orchestra бяха само част от изпълнителите, които слушахме през остатъка на вечерта.
Освен удобните обувки и ретро излъчването обаче най-важна за доброто настроение беше усмивката. А за останалото се погрижиха от екипажа на Sofia Swing Sity!
 

Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *