Готови ли сте за реконструкции?

|
Една уникална изложба от инсталации провокира зрителите в галерия „Пролет”. Петима автори – Анелия Николова, Дарина Пеева, Невена Ангелова, Венелин Шурелов и Иво Бистрички правят опит да ни покажат своя начин на мислене към заобикалящото пространство и по този начин да ни накарат „да реконструираме” и ние поне малко нагласата си.
Повечето автори се концентрират върху един или повече предмети, взети от жилищно (обитаемо) пространство. Етажерка, маса, врата, уреди, съдове са извадени от характерната им среда и поставени в една нова, условна.
„Искам да се завърна у дома си” ни казва инсталацията на Анелия Николова. Според нея в албумите обикновено събираме така наречените паметни моменти, които отбелязват израстването ни и докъде сме стигнали в света. Албумът, който споделя с нас Анелия, е опит да възстанови картата на своя дом. „Документ на повторението между отпътуването и завръщането, между началната и крайната точка; мекото, неназовимо усещане, че обитавам това място, света и себе си” .
Иво Бистрички буквално ни е доставил материала (гасена вар), с който да „реконструираме дома” – избелва се и се заличават стари белези и петна, казва авторът. Реконструкцията за него е хигиенизиране на морала, поставяне на ново начало.
Какво ври „под” котлона на печката на Венелин Шурелов трябва да видите сами. Забавно е.
Дарина Пеева ни показва кутия със шпионки, която скрива, затваря и образува собствено пространство. Шпионката маркира границата между ТУК , където сме и ТАМ, където ни няма.
„Провокирайки естественото любопитство на човек да „надникне”, искам да подтикна асоциативното мислене и вероятността всеки да си „спомни” или „разпознае” лично преживяване, спомен, усещане”, казва Дарина.
За Невена Ангелова превръщането на една стена в шахматно поле е почит към шахмата – една игра едновременно и изкуство, и спорт, в която властват строги закони и правила. Всяка фигура има собствен модел за движение, а възможностите за комбинации са неизчерпаеми. Отношенията между „героите” на полето са неповторими и уникални, а ситуациите се случват веднъж и само за миг. Не е ли животът „една шахматна партия”?
„Реконструкция”, според идеята на младите автори, е изложба, посветена на изкуството да строиш (в) пространството и изкуството да се изразяваш в/чрез пространството.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *