Градът на люляците Ловеч събра за шести път българските бардове

|
На 1 и 2 септември 2006 г. в Ловеч се състоя Шестата национална среща на поетите с китара - Бардфест Ловеч 2006. Организатор на утвърдилото се в в културния живот не само на града на люляците събитие е Община Ловеч, а съорганизатори - ловешкото читалище "Наука", издателска къща "Сафо" и инициативен комитет.
По традиция бардфестът се проведе под егидата на кмета на Ловеч Минчо Казанджиев. Повече от 40 изпълнители на авторски песни от България, Румъния и Македония свириха и пяха на сцената на ч-ще “Наука” през първия ден и на открито пред читалището на втория ден, което организаторите направиха за пръв път, откакто се провежда проявата. Рискът внезапно да завали дъжд бе оправдан – първо, не валя и второ, “излизането на площада” позволи на много повече жители и гости на Ловеч да чуят и видят на живо повече или по-малко известни изпълнители на авторски песни.
Фестивалът бе предшестван от представяне (на 1 септември) на нови поетични книги на Светлана Йонкова, Валери Станков и Славимир Генчев в камерната зала на читалището “Наука”. На другия ден отново в ч-ще “Наука” бе отбелязан 50-годишният юбилей на Милен Тотев – известния интерпретатор на Булат Окуджава и основен “виновник” за провеждането на бардфеста. Той получи множество поздравления от името на различни институции и от приятели.
Продуцентът и бард Петьо Вълков представи интересния компактдиск “Моята вяра” по стихове на Никола Вапцаров и на поети като Янис Рицос, Салваторе Куазимодо, Назъм Хикмет, Федерико Гарсия Лорка, в който песните се изпълняват от Маргарита Друмева, Доротея Табакова, Андро Стубел, Красимир Първанов и други бардове.
Бардфестът завърши със самостоятелен концерт на поета с китара от Бургас Пламен Ставрев, но продължи до ранни зори на други места.
Носител на Голямата награда на община Ловеч стана Владимир Стоянов от Варна. Освен традиционната картина от ловешки художник, той получи и специална статуетка, изработена от ловешкия скулптор Красимир Ангелов – Макраса. Наградата на Министерството на културата бе връчена на Светослав Георгиев от София за цялостния му принос за развитието на бардовското изкуство. Наградата на Съюза на българските писатели за поетическо присъствие бе за Димитър Христов от София.
За първи път вместо награда на публиката самите участници в срещата с тайно гласуване избраха помежду си носителя на наградата на бардовете. Това е Маргарита Друмева от Силистра.
Отличия от други институции и организации получиха още Милен Тотев, Татяна Йотова, румънката Дидина Кореа, Леонид Кушев (представител на домакините и основен “мотор” на събитието), Кирил Чуков от Македония и други бардове.
Телевизия "7 дни" засне филм за двудневния фестивал.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *