Графичен еквивалент на стихове в изложба на Димитър Трендафилов

|
От няколко дни пространството в бургаската галерия "Пролет" е изпълнено с калиграфски рисунки, библейски текстове и много поезия. Проф. Димитър Трендафилов представя най-новите си творби - двадесет и един калиграфски листи и десет дигитални графики. Предпочитанието му към френските поети Блез Сандрар, Пиер дьо Ронсар, Клеман Маро, Жак Превер, Роберт Деснос са родили графичен еквивалент на техните стиховете.
Проф.Трендафилов се представя за втори път в родния си град. При откриването на изложбата присъстваха много негови ученици, художници, приятели и ценители на квалитетната графика.
Димитър Трендафилов завършва специалност илюстрация през 1965 г. в ателието на проф. Веселин Стайков в Националната художествена академия. Специализира шрифт и калиграфия в Талин и Прага. Работи като художник във в. „Народна култура“ и в Българската национална телевизия. Развива собствени шрифтови идеи, които по-късно реализира в повече от десет запазени шрифта. Неговата любов е калиграфията, към която е пристрастен още от времето на студентските си години. Повече от тридесет години преподава шрифт и калиграфия в Художествената академия в София.
Проф. Трендафилов работи с различни инструменти, но предпочитанието му са твърдите пера с наклон N. Маниерът му на работа върху хартията е хард и в много от случаите той употребява силен натиск върху пишещите повърхности. От години работи с мастило „суми“ в японската традиция. Обича калиграфските рисунки, библейските текстове и поезията, които артистично интерпретира. Днес всички с основание го признават за бащата на българската кавалетна калиграфия.
Паралелно с изложбата в Бургас, която ще продължи до 19 януари, бе представена и най-новата, четвърта по ред книга на младия бургаски поет Боян Станилов "Моята Кристина". Художник на корицата е отново Димитър Трендафилов.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *