“Графоман”-ът стъпи на казанлъшка земя

|
Според една известна поговорка злото не идва само. По тази неумолима логика след поройните дъждове и парламентарните избори, на бял свят се появи трети брой на месечника за литературщини “Библиотека Графоман”, който заедно с първите две книжки бе представен на 15 юли т. г. в градa на Чудомир.
И то не къде да е, а в музея на всепризнатия майстор на хумора и сатирата, което стана възможно благодарение гостоприемството и съпричастността на директора на музея и председател на фондация “Чудомир” Пеньо Терзиев.
В модерната и уютна видеозала на музея за началото и за трите книжки надълго и нашироко разказаха (къде с речи, къде с песни, къде с мимики и жестове) членовете на графоманската редколегия Славимир Генчев и Светослав Георгиев, подпомогнати талантливо от писателя Веселин Стоянов (изявил се и като рецитатор, прочитайки изразително част от поместените в списанието творби) и виртуозния китарист Георги Матев.
Общото послание, отправено към присъстващите, бе: създаването на литературни текстове не е бащиния на никого; затова графоманстването не е порок, а още една съблазнителна възможност на български език да се появят значими художествени творби. Това не може да се постигне по друг начин, освен чрез неуморно писане, а неопровержимите доказателства са публикувани черно на бяло в трите излезли броя на списанието.
В последвалото литературно четене участваха Галина Ирикева (estir), включена в трети брой на списанието, и Любов Динчева (dafna), кандидат за следващия, който усилено се подготвя. (Не спи зло под камък...) Свои творби прочетоха и неколцина от присъстващите казанлъшки творци като Румен Денев, Вяра Кънева, Женя Димова (главен виновник за гостуването на “Графоман”, подготвила по този повод специална страница в казанлъшкия вестник “Седмица” и дори цветен афиш!), Стоян Стоянов и други.
Тъй като сред публиката имаше и членове на редколегията на казанлъшкия алманах за литература, изкуство, култура, история и публицистика “Кула” (излизащо без прекъсване цели 120 години!), спонтанно възникна идеята за творческо сътрудничество както между двете издания, така и в интернет пространството.
Защото графоманията граници няма! И защото мишката никога няма да победи книжката - и обратно...
 

Книжките на списание "Библиотека Графоман" можете да закупите от книжарници "Българска книга" и "Български книжици".Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *