Дамско присъствие през март в Дома на хумора и сатирата

|
В първия месец на пролетта - символ на пробуждащата се природа и на всяко ново начало - Домът на хумора и сатирата представя оригинални самостоятелни изложби на две жени-художнички от Габрово.
Ивилина Кунева показва свои творби, изпълнени в масло и акрил върху платно, както и колажи върху хартия, които са създадени през последните две години. Това е четвъртата изложба на художничката в Дома на хумора и сатирата. Предишните й гостувания са през 1998, 2002 и 2004 г. Още с първата си изложба Кунева поставя своеобразен рекорд - откупени са всичките 16 творби от показаната колекция. Настоящата изложба включва 30 живописни платна със сюжети от митологията, преплетени в теми от настоящето - цветни композиции, звучащи като приказки за други реалности, за случващото се между двама, без значение на разделящите ги пространство, време и място.
Ивилина Кунева е родена в Габрово. Завършва специалност Живопис във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и работи в областта на маслената живопис и акрила. Обича смесените техники и експериментите с хартия. От 1987 г. активно участва в регионални и национални изложби, пленери и хепънинги в София, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Варна. Редовен участник е в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово и в Националните изложби на учителите-художници - Велико Търново. Има 10 самостоятелни изложби. Нейни творби са притежание на галерии и частни колекции в България, САЩ и Холандия. От 2003 г. се занимава с проекти в областта на изкуството и участва като обучител и организатор на презентации из страната по линията на българо-холандския проект "АВС".
Йорданка Койчева е творец с дългогодишна практика, но сега за първи път показва самостоятелна изложба. Под надслов "Котките" авторката представя оригинални рисунки на габровския символ - черната котка без опашка, както и други свои уникални илюстрации.
Йорданка Койчева е родена в Габрово. Възпитаничка е на Средното художествено училище за приложни изкуства в Трявна, където завършва специалност Вътрешно обзавеждане, а после се дипломира при проф. Константин Денев във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" със специалност Скулптура. Няколко години работи като преподавател по изобразително изкуство и естетика в Националната априловска гимназия, по-късно е художник-аранжор в Националния музей на образованието. През 1999 г. постъпва на работа в отдел "Галерийна и базарна дейност" на Дома на хумора и сатирата, а от 2005 г. вече е ръководител на направление "Изобразителни изкуства". Художничката е илюстратор и оформител на много издания на ДХС - каталози от изложби и конкурси, сборници с анекдоти, туристически справочници и рекламни дипляни. Еднакво силно се увлича от карикатура, рисунка и живопис.
20 в.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *