Да живее рокендролът!

|
50 години рокендрол отбелязаха 7 български групи с концерт на живо под наслов "Златните парчета на българския рок" в НДК на 13 декември.
На 12 април 1954 г. за първи път в ефир прозвучава парчето на Бил Хейли "Rock Around The Clock". Тази дата е приета за рождена на рокендрола – един от най-важните стилове в цялата музикална история, белязал начина на живот и съдбите на милиони хора, създал велики празници и драми, сътворил легенди. Този юбилей беше ознаменуван със страхотен концерт в зала 1 на НДК. Водеща на събитието беше водещата на предаването на Би Ти Ви "Българският топ 100" Диана Алексиева.
Двучасовият концерт започна с Васко Кръпката и група "Каскадьорите" и незабравимото парче "Да живее рокендролът!". И продължи със "Сигнал", "Контрол", "Стари муцуни", "Ахат", "Тангра" и "Щурците". Между групите на живо бяха прожектирани на големите екрани клипове на "Нова генерация", "БТР", "Паникан Уайаскър", ФСБ, Георги Минчев и други. Васко Кръпката показа китарата и микрофона на Георги Минчев и концертът завърши с "Блажени години...", в чието изпълнение се включиха повечето от свирилите вечерта музиканти. Всичко това е резултат на проведената от БТА "Паралели" и "Българският топ 100" на Би Ти Ви анкета, определила 50-те най-добри български парчета на българския рок. На първо място е "Черната овца" на "Ахат", която отново взриви публиката в НДК и на концерта. Повече за "Златните парчета на всички времена" може да видите на страницата на БТА.
Ще завърша с думите на Буги Барабата, казани накрая на концерта: "Вие всички в тази залата имате нужда от рокендрола, а той има нужда от вас!".
Няма какво повече да добавя, концертът беше изключителен. Рокендролът не е музика, за която трябва много да се приказва, тя трябва да се слуша. Доколкото разбрах ще бъде излъчен по Би Ти Ви, но кога точно не знам. Снимки от коцерта можете да видите и във форум Фотография на all.bg.
Да живее рокендролът!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *