Два дни до началото на VI фестивал Джаzz+ 2010 15-19 май

|
След два дни на 15 май в зала "България" ще бъде сложено началото на фестивала "Джаzz+ 2010" с първия концерт от фестивалната програма на квартета на Торд Густавсен. Преди шест години триото на норвежкия пианист откри първото издание на фестивала, а сега идва с променен състав и нова програма.
В искрен разговор Торд сподели за промените, настъпили в живота и работата му през тези шест години:" Много неща се промениха в живота ми и в моята музика. Работя с нов басист, макар че барабанистът е същият като в триото. И се надявам, че съм натрупал опит и свиря по-зряло, макар че все още се чувствам като дете около пианото през по-голямата част от времето. Но подходът ми към свиренето не се е променил – фокусът е върху оголената красота(което е нещо много различно от захаросаност и мелодрама). И поддържам радикална музикална искреност, която набляга на нуждата от свобода и мелодична яснота – те винаги вървят ръка за ръка."

Радикалната искреност в изпълнението на Торд Густавсен винаги е радвала ушите на верните му почитатели. Пиесите му имат ясна мелодична линия и носят топлината на блус и госпъл звученето, а за концерта си в София музикантите от квартета обещават: "Ще изсвирим няколко нови композиции, които още не са записвани. Може да изпълним и нещо, което никога преди това не сме свирили. Няколко от старите неща на триото, в нови версии. Всеки концерт за нас е ново предизвикателство. Ние сме група, която свири мелодичен джаз и всеки път, когато имаме концерт се случва нещо ново, опитваме с нови аранжименти и нови тоналности."

Торд Густавсен пази топъл спомен от предходното си гостуване в София и очаква с нетърпение срещата си с българската публика в събота, 15 май:" Преди всичко помня приятните хора, с които се запознах. Топлото посрещане и вкусната храна. Помня и прекрасната зала и многобройната публика. С нетърпение очаквам да свиря отново."

Билети за концертите от фестивала "Джаzz+ 2010", 15-19 май може да намерите в мрежата на Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в интернет, на касите на НДК, в зала “България” и в “София Лайв Клуб”, в “Дюкян Меломан” и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).

Аудио, видео и фото материали за гостите на фестивала “Джаzz+ 2010” може да намерите на http://fest.jazz-plus.com
 

По материали на Джаз +Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *