Две групи с едно име…

|
Кратка история на ограбването на чужда биография и труд

Уважаеми колеги и приятели,
С настоящето писмо бихме желали да представим на вашето внимание кратка история на ограбването на чужда биография и труд. Решението как ще използвате тази информация оставяме на вас. В момента тече юридическо изясняване на ситуацията и нашата цел е да представим фактите. Става въпрос за популярния квартет "Strring".
Пиша ви в качеството си на представител на четири млади момичета – Венета Георгиева (цигулка), Нора Калчева (виолончело), Дора Първанова (виола) и Радина Радева (цигулка) – възпитанички на Национална Музикална Академия "Панчо Владигеров", изявяващи се от 2001 г. под името “Стрингс", а от средата на 2005 г. променят името си на "Strring". Конкретният повод да напишем това писмо е достигнала до нас официална пресинформация от името на "Арт Мюзик Център продакшън" ЕООД за изява на някакъв квартет “Стрингс", където неправомерно са използвани биографията и публичните изяви на четирите момичета, които представлявам. Искаме да стане ясно, че музикантите, които познавате под името “Стрингс", от самото начало са Венета Георгиева, Нора Калчева и Дора Първанова, а малко по-късно и Радина Радева.
Две групи в България присъстват в публичното пространство с едно и също име, изписано различно, но звучащо еднакво и с еднакво съдържание – "Strring" или “Стрингс" . В последните месеци можем да ги видим да се представят с малки разлики в абревиатурата – Strings, StringS, StrringS, Стрингс, СтрингС и т.н. Но претенциите са върху едно и също име и абсурдното в ситуацията – върху едни и същи биография и публични изяви. И хората, които познават името от изявите на групата в годините от 2001 досега, започват да се объркват. Може би и вие сте получавали информация за "Strring" или “Стрингс" от две различни места. Именно в тази връзка бихме желали да ви обясним за какво става въпрос.
През 2001 г., по инициатива на диригента Кирил Чапликов, музикантите Венета Георгиева (цигулка), Нора Калчева (виолончело), Дора Първанова (виола) и Зорница Баркова (цигулка) стартират изяви под името струнен квартет “Стрингс". Малко по-късно Зорница се оттегля по майчинство и на нейно място идва Радина Радева. В момента тяхното официално име като изписване е "Strring". Това са момичетата, които участват в концертите “Класика в рока" (14.02.2004 г. Зала "България" с младежкия оркестър на "Класик ФМ радио"), "Strings & Rock" на 23.06.2004 г. в Театър "София" със "София рок симфони оркестър", Самостоятелен концерт-спектакъл "STRINGS & Voices in 3/4 " на 03.11.2004 г. в Народен Театър "Иван Вазов" с участието на Марио Николов, Даниела Караиванова и Балет "Арабеск".
От 2003 г. в продължение на около 2 години с момичетата от "Strring" работи и оперният певец Марио Николов, който поема ангажимент към тях за менажиране. През 2005 г. "Strring" (Венета Георгиева, Нора Калчева, Дора Първанова и Радина Радева) се разделят със своя мениджър. В момента "Strring" се представляват сами и официална информация за техни изяви ще получавате единствено от мое име, като техен официлен представител.
От 2005 г. насам г-н Марио Николов и неговата компания обявяват публично, че държат правата върху проекта “Стрингс" и че само той има право да ги представлява. Сформира нов квартет със същото име и новите “Стрингс" стартират публични изпълнения. Тяхното представяне е като “проект Стрингс", с безименни членове и с биографията на известният вече в публичното пространство квартет “Стрингс", в състав Венета Георгиева, Нора Калчева, Дора Първанова и Радина Радева.
Всеки има право сам да създава продукти и да използва избрано от него име, освен в случаите когато то е защитено от закона чрез регистрация. В случая името “Стрингс" е регистрирано в Министерство на културата от Венета Георгиева, Нора Калчева, Дора Първанова и Зорница Баркова през 2003 г. Г-н Марио Николов е притежавал официално пълномощно да ги представлява пред Министерството. В началото на месец март 2006г. до него е изпратена официална нотариална покана, с предупреждение да не използва името и визията на “Стрингс", тъй като четирите момичета оттеглят пълномощното си пред Министерство на културата. В края на същия месец е в ход регистрация на ново пълномощно, с което Венета Георгиева единствена има право да представлява групата.
Преди по-малко от месец до нас достигна официална пресинформация от името на "Арт Мюзик Център продакшън" ЕООД за нова изява на новите “Стрингс". Но какво беше учудването ни, когато видяхме, че като биография на групата е използвана историята и участията на "Strring" . Още по-голямо учудване настъпи от това, че никъде не се посочваха имената на участниците в групата. И най-големия шок беше, когато отворихме посочения сайт, където имало най-пълна информация за “Стрингс" и там намерихме не само историята на създаването и публичните изяви на "Strring", без да бъдат посочени техните имена, но и техни снимки красят страниците на сайта.
Г-н Марио Николов обявява, че неговата компания "Арт Мюзик Център продакшън" ЕООД е организатор на повечето публични прояви на "Strring", което е неоспорим факт и ние подкрепяме тази позиция. Но не подкрепяме историята, изявите и лицата на момичетата от "Strring" да бъдат използвани, без изрично посочване на имена, за популяризирането на други хора, чиито имена дори не са известни.
 
Уважаеми колеги, с настоящето писмо нямаме за цел да ви повлияем чии публични изяви ще отразявате – на "Strring" или “Стрингс" – или коя група ще предпочетете да слушате и гледате. Бихме желали да ви поднесем всички факти, за да не се получава объркване и когато решите да отразявате събития свързани с някоя от групите, да сте наясно за кого пишете или говорите.
Колкото до "Strring", които имам удоволствието да представлявам, бих желала накратко да ви представя техните предстоящи изяви, за които ще получите подробна информация в близко време.
Първо предстои представянето на първият им видеоклип към авторска композиция на Венета Георгиева с модерно електро-рок звучене. Видеоклипът ще бъде представен до две седмици. На 5 май "Strring" ще изнесат самостоятелен концерт с рок музиканти в рамките на “ХХХIХ Фестивал на оперното и балетното изкуство Стара Загора 2006", под почетния патронаж на проф. Стефан Данаилов - министър на културат и д-р Евгени Желев – кмет на Стара Загора. И с удоволствие ви съобщавам, че "Strring" ще участват на 1 юни в град Каварна в концерт заедно с финландците Апокалиптика.
Надяваме се чрез това писмо да сме успели да ви представим обективно фактите относно популярната група "Strring", създадена през 2001 г., и създадените през 2005 г. “Стрингс".
Благодарим ви предварително за вниманието и очаквайте скоро информация за предстоящите изяви на "Strring".
 

Ева Широкова, Връзки с общественосттаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *