Две достойни дами получават годишната награда на Независимите театрални критици

|
Актрисата Мая Новоселска и режисьорът Маргарита Младенова са театралните личности, удостоени с наградата на Обществото на независимите театрални критици (ОНТК) за 2011 г. Наградата се връчва за шести път и обявяването й по традиция става в дните между Коледа и Нова година.
Моноспектакълът на Мая Новоселска „Едно малко радио“ в Сатиричния театър стана причина тя да бъде отличена от ОНТК „за виртуозната лекота, с която изпява комичната трагика на нашия живот“.
Режисьорът Маргарита Младенова получава наградата за „рицарското упорство, с което населява и брани територията на високия театър“. Повод за отличието са нейните спектакли „Зимна приказка“ от Шекспир (Театрална работилница „Сфумато“) и „Рицар на Светия дух“ от Боян Папазов (Народен театър).
Двете награди ще бъдат връчени след първите представления на „Едно малко радио“ и „Зимна приказка“ през януари. Отличието на ОНТК е символично – грамота, изработена от сценографа Антония Попова. С него членовете на Обществото искат да обърнат внимание върху най-значимите факти и събития в нашия театър през изминалата година.
Наградите на създаденото през 2006 г. ОНТК не са предварително определени в отделни категории. Досегашни техни носители са Явор Гърдев (два пъти) – през 2009 заедно с целия екип на «Козата или коя е Силвия»; през 2006 г. заедно с актрисата Снежина Петрова той беше обявен за театрална личност на годината заради спектаклите си "Крал Лир" в Народния театър и "Крум" във Варненския театър.
Останалите носители на годишната награда на ОНТК са екипът на спектакъла "Малка пиеса за детска стая" (2007г.), Пазарджишкият театър - за спектаклите "Изкуството да смиташ боклука под килима", "Женитба" и "Горски дух", и актрисата Мимоза Базова - за моноспектакъла "Родилно петно" (2008 г.) През 2010 г. с нея беше отличен режисьорът Теди Москов за спектаклите си „Сирано дьо Бержерак“ в Народния театър и „Възгледите на един пън“ в Куклен театър,Варна.

Членове на ОНТК са Аве Иванова, Аглика Стефанова, Анелия Янева (председател), Асен Константинов, Божидара Божинова, Елена Пенева, Елица Матеева, Ирина Гигова, проф. Калина Стефанова, Кремена Димитрова, Крум Гергицов, Майя Праматарова, Никола Вандов, ст.н.с.Светлана Байчинска и Светлана Панчева.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *