Две изложби на накити търсят ценители в София

|
„Ценностни връзки. Бижута от страните членки на ОССЕ“ се нарича откритата в Националната галерия за чуждестранно изкуство изложба, на която са представени накити на автори от 55 страни членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на 10 от асоциираните държави. Интересната изявя цели да покаже културното майсторство на художниците от различните страни като потърси възможните различия, но и прилики между стиловете им на работа, талант, въображение, потребителски вкусове. Оригиналният паралел, който се открива между изложените експонати е като че ли най-голямото предизвикателство за софийската публика и доказва, че уникалността на всеки отделен творец, на неговите национални и културни особености е истинският критерий за намирането на глобални връзки и приятели извън рамките на собствената страна.
Като общо могат да се очертаят три стилови линии между показаните бижута. От една страна са накитите, които следват традициите на местната ювелирна промишленост. В това отношение особено интересни са филигранните гривна и чантичка от Албания и брошката от Македония, масивните, но фини като изработка експонати от Азърбайджан, Казахстан, Узбекистан, препратките между ежедневната културна практика и историческия модел при огърлиците от Афганистан и Армения (странна връзка между материя и сюжет, между маниста и изрисувани библейски сцени). От друга страна много от художниците търсят модерното, съвременно звучене на своите работи, близка като визия до миниатюрни скулптури – каквито са елегантната сребърна чантичка от Босна и Херцеговина, коралоподобните накити на българската авторка в изложбата Цветелина Алексиева, изчистените сребърни пръстени от Гърция и Унгария, ярко колоритните брошки (ала Хуан Миро) от Испания, червените яйца на Лихтенщайн, златните плочки от Италия. Третата линия е тази на художниците, които използват в своите творби съвременни утилитарни материали и представят емоционална и интелектуална провокация на своите зрители. Такива са подобните на модерен ready made произведения на авторите от САЩ, Великобритания, Австрия, Германия, Япония.
Може би най-качествени като материали и художествена стойност са бижутата, които по пленителен начин съчетават характерни моменти от националната стилистика и привнасят творческото авторско обаяние. Особено забележителни в това отношение са работите от Мароко – огърлица и гривна от едри тюркоазени камъни, корал и сребро, огърлицата от Йордания (отново тюркоаз, йордански камък, черен оникс и сребърна пластина подобна на човешка ръка), обиците „Киен“ („Съзидателен“) от Андора (бяло злато, перли и бял седеф), сапфирената гривна от Тайланд и пръстена и медальон от Кипър – красива плетеница от сребро и перли.
Не малко по-впечатляваща е и юбилейната изложба в една от залите на СБХ на ул. „Шипка“ № 6 на първата ни от известните и талантливи български художници – ювелири Виолета Дунин (1933-1997). Макар представените работи да са само малка част от майсторските накити, които авторката е създала през годините, чрез показаните колекционерски комплекти се отразява погледът на нейните почитатели и ценители. В своите бижута Дунин по изключителен начин съчетава някои от характерните образи на българската орнаментална традиция и новите виждания при изработката на накити. Сред преобладаващите материи, освен среброто, са седеф, тюркоаз, корал, емайл, ахат, карнеол. Много ефектни в това отношение са изображенията на пеперуди (огърлици и брошки), миниатюрните кубистични емайлови платна или стилизираните женски форми, пригодени за колиета, фините като размер и маниер на свързване, но впечатляващи обици и огърлици, особено характерните за художничката вериги, афинитетът към детайла, към завоалирания кръг, към обрамчващите формите линии, които рисуват мечтани и въздействащи представи.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *