Две нови български книги от издателство „Сиела”

|
Издателство „Сиела” реши в един и същи ден да представи две крайно различни, но много интересни заглавия. Това са книгите „Черни маслини и двама мъже” и „Перник в короната”.

Първата книга е на дама - Силвия Томова. Това е третата нейна книга и вторият й сборник с разкази. И вероятно описаното в него първо ще ви изненада, а после ще ви накара да се замислите. Защото това не е стандартната книга с лесносмилаеми и не особено дълбоки по сюжет истории. Критикът Митко Новков, който я представя, нарече разказите в нея живи разкази - защото те свидетелстват за живите мисли на живите хора. При това добави, че тези разкази са горчиви, засядат на гърлото. Като черни маслини. Ако смятате, че ви е нужен житейски шамар под формата на думи и чувства - отделете един следобед на „Черни маслини и двама мъже”. При това маслините и мъжете изобщо не са задължителни.
 
Втората книга пък е доста по-пестелива откъм думи. „Перник в короната” на Ангел Константинов представлява всъщност сборник с SMS-и и мъдри мисли, събрани с доста хумор и любов от Мартин Карбовски и Тома Марков. Как и защо се е стигнало до идеята те да бъдат издадени - не е съвсем ясно, за вас обаче остава да си вземете студена бира и да се настаните удобно с книжката в ръка, за да попиете от нейната прозаична, но дълбокомислена дзен философия. Някои неща ще ви прозвучат, сякаш вие сте ги измислили. Други ще са доста по-остроумни и ударни, отколкото бихте могли да предположите. Струва си да заровите нос в това малко книжле.

 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *