Две нови заглавия от издателство „Ерго” в поредиците „Модерна европейска проза” и „Контрапункти”

|
Корица на "Бомба под леглото"Ян Яндоурек: „Бомба под леглото“ (роман)

Да се опише този роман може с една дума: ХУМОР! Във всичките му разновидности – от леката ирония до жлъчния сарказъм. Еротични сцени, будещи смях, се редуват с псевдополитически ситуации и тогава усмивката отстъпва място на сатирата. Авторът отправя лека закачка и към полицията на фона на повратните обществени събития след смяната на режима. Не бива пощадена и жълтата преса. Яндоурек, сам журналист, добре познава практиките в масмедиите и ги взема на прицел, като основна мишена са популярният „Биг Брадър“ и задкулисните му игри. В Контейнера са затворени млади мъже и жени, а официалната теза на комерсиалната телевизия е „да даде на зрителите това, което искат – забавления“. И голямото „забавление“ наистина започва, когато се оказва, че един от участниците е внесъл тайно бомба в Контейнера.

Ян Яндоурек

 

Ян Яндоурек (р. 1965, Нове Место над Метуйи) е чешки белетрист, есеист, журналист, автор на популярни книги със социологическа тематика, старокатолически духовник. Теологическото си образование получава в Кирилометодиевския богословски факултет в Лимомержице и в Теологическия факултет на университета в Берн, където работи по темата „Критична херменевтика на религиозните текстове при Фойербах, Маркс и Фройд“. Докторат по социология защитава в Карловия университет в Прага, където работи в катедрата по съвременна компаративистика. Води курсове по социология на литературата и социология на религията. Автор е на седем романа, между които „Поемеш ли към ада, яхай хубава кобила“ (изд. „Ерго”, 2010). За романа си „В лъвската яма“ (1997) получава награда „Иржи Ортен“.

„Ако не сега, то вечерта някой техник пред монитора ще види любовната им игра, а още по-вероятно е цяла тълпа техници и технички от смяната да си пускат кадрите от инфрачервената камера на по-бързи и по-бавни обороти, да режат, монтират, обсъждат. Боже! Каква наслада!

Докосна Райко на мястото, което мъжете смятат за свой двойник, дори за шеф на своето Аз, и разбра, че двойникът-шеф е готов. Помогна сръчно на Райко да я отърве от прашките и щом двойникът-шеф се настани на мястото за временното си пребиваване, отметна със замах завивката и тя се смъкна на пода. Партньорът й никак не се смути – или беше твърде зает с дейност, каквато от много време му липсваше, или не знаеше какво точно означава думата инфрачервен.

В мига, когато Юлие достигна връх, непознат за никой славен алпинист, през съзнанието й се мярна тревожна мисъл: как ще живее оттук нататък с новото си познание? Как ще достига любовен екстаз, щом й е нужен повече от един човек? Гореща експлозия на цялото й тяло отложи решаването на проблема за друг път.”

С подкрепата на Програма „Култура“ (2007-2013) на Европейския съюз

Превод от чешки Маргарита Кюркчиева

Художник Севда Нешева

384 стр., цена 14,00 лв.

Корица на "Докосване"Иван Иванов: „Докосване” (очерци, пътеписи, разкази)

Иван Б. Иванов (р. 1933, с. Медовина, Поповско) завършва специалността “Живопис” в Националната художествена академия в София през 1959 г. През годините участва активно в художествения живот на страната с графика и живопис. Урежда самостоятелни изложби в България, както и в Париж, Будапеща, Дамаск, Кабул и др.

От ранна възраст, заедно с рисуването, обича да си записва впечатления от живота и хората.

В книгата „Докосване“ са събрани спомени за големи български художници, с които авторът е общувал. Те носят неповторимата атмосфера на едно време, което вече го няма. Разказите са написани по истински случки, пътеписите носят колорита на местата, където е бил художникът, пречупени през неговия поглед.

„Кабул река тече мътна и застояла. Водата е зеленикава – гранясала. Някой е клекнал и cи върши работата, срамът, види се, вече е изчезнал. По-надолу други се плискат – измиват лицето си преди молитва, както го изисква коранът. Една специфична миризма се разнася навсякъде. Зловоние.

Хората като раса са като нас. Същите изострени черти. Правилни носове, хубави големи очи. Би могло де се каже, че са красиви, ако не cа толкова измъчени. Може би са по-мургави – дали от хигиената, или от друго, не знам. Носят бели платнени панталони и такава риза върху тях, на главата – чалма или някаква шапка, кой каквото е намерил. Върху тези дрехи обикновено обличат европейско сако или шлифер. Обувки според човека – най-често са боси.

Жените, които срещаме, са облечени по европейски, някои са забрадени. Фереджета и шалвари няма, независимо че са мюсюлмани.

В центъра на града е издигната бесилка. Който изнасили жена, веднага бива окачван. Парадоксално е сред толкова смърт наоколо. Когато убиеш човек, аллах така е рекъл, ако си съблазнен, не дай боже, те бесят... Не разбрах кога за последен път са я използвали.”

„Великата китайска стена, за която сме чели и слушали толкова много, се намира на 70 км от Пекин – западно. Пътят до нея, след като се излезе от предградията, продължава по 30-километрова магистрала с осветителни тела от двете страни. Строи се модерно и солидно. Край нея всичко е обработено и облагородено. (...)

Стената е уникално съоръжение – едно от осемте чудеса на света. Тя лази по билото на планината, извива се в зависимост от характера на терена и се губи далеч на хоризонта. На времето преди хиляда години е била сериозна преграда срещу враждебните племена. По нея са се водили стотици сражения. Стената е дълга 5000 километра. От кула на кула са палели сигнални огньове, които са пренасяли за кратко време сигнали от единия до другия край. Широка е 5–8 метра. По хоризонталните участъци са се движили коли, останалата част е на тераси със стълби и бойници. Височината е в зависимост от достъпността на местата, не по-ниска от десетина метра в равните участъци. Голяма част от нея е разрушена, друга част сега се руши. Китайците имат може би особено чувство за уют или неприкосновеност – наоколо са построени нови чудесни вили или резиденции в полите на планината. Всички са заградени с високи и дълги стени, напомнящи в миниатюра голямата.”

Корица Катерина Маламатенова

168 стр., цена 10,00 лв.

По материали на издателство "Ерго" Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *