Две нови изложби в СГХГ

|
На 23 ноември в Софийска градска художествена галерия беше открита изложбата на Борис Колев "Наслагвания".
Изложбата "Наслагвания" представя последните творби на Борис Колев, създадени през тази година специално за пространството на СГХГ. Художникът комбинира и наслагва множество различни материали: оцветена хартиена каша, стърготини, въглен, акрилни пигменти. В картините му няма нищо ново, личи си силно влияние на други художници, от българските най-вече на Станислав Памукчиев.
Изложбата откри директорката на галерията Весела Радоева. За художника и неговите картини говори Николай Бошев. Той сподели, че изложбата, която виждаме, е само част от показаното ни от Борис Колев - "останалото е някъде, по-дълбоко, и вече не само от окото зависи да бъде видяно". "Материалното, или по-скоро материализираното под формата на живописни платна винаги плаща своя данък на реалността... То е винаги преходно, макар да е облечено в устойчивата дреха на платното и боите, докато онзи, мечтаният образ е един устойчив, неизменен, нематериален, вечен." Картините на Борис Колев са "създадени в мълчание и самота, но не са предназначени за самота". Според критикът, "те разказват своите притчи за свят без богове, без хора, без първопричини, или по-скоро за свят, в който всички те са едно, свят на тайнство извън битието, на връзка между вече забравеното и още неопознатото, между отиването и завръщането..."
Изложбата на Борис Колев може да видите до 15 декември.
В голямата зала на галерията до 12 декември може да видите и изложбата на Бойко Митков "Сребърната река" в която авторът експериментира с нови техники, материали и изразни средства. Заглавието “Сребърната река” е поетична интерпретация. Авторът използва тази метафора за да обобщи и дефинира процеса на творческото си развитие през годините. Изложбата е подчинена на цялостна художествена идея и е създадена специално за пространството на Софийската градска художествена галерия. Въпреки това, всяко произведение съществува самостоятелно и независимо от останалите. В експозицията са включени литографии, рисунки, релефи и пространствени скулптурни композиции.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *