Две премиери в Камерна зала на театър “Адриана Будевска” Бургас

|
Цели 13 години продължи ремонтът на Драматичен театър „Адриана Будевска” в Бургас. Тринайсет години, в които директорът на театъра Борислав Чакринов водеше активен диалог с общината, с Министерството на културата, със спонсори, с проектанти и изпълнители, за да върви реконструкцията на импозантната сграда. Търсеше европроекти, с които да се подпомогне финансово начинанието, очаквано търпеливо от бургазлии, влюбени в театъра и мощната духовна енергия, излъчвана от местния храм на Мелпомена.
Резултатът изпреварва и най-смелите очаквания, и примамливата представа, внушена от макета на обновяващата се сграда-блестяща и изискана. Казват, че силният успява, а търпеливият постига. На режисьора Борислав Чакринов не му липсваха нито сила, нито търпение.
През цялото време театърът не спираше да работи. Зрителите смело минаваха през дъждовната вода, обливаща стълбището като в авангардна постановка. Студът също не затвори сцената. Така всеки зрител живееше с премеждията и упорството, които съпътстваха усилията на театралите.
На 27 ноември обновената Камерна зала „Апостол Карамитев” прие първите си зрители. Премиерният спектакъл „Архитектът и императорът на Асирия” по Фернандо Арабал изненада с различността си почитателите на театъра. Актьорите Тодор Близнаков и Иван Григоров, гост-режисьорът Боян Иванов показаха съвременните представи за Робинзон Крузо и Петкан с прекрасна игра и интригуващи режисьорски решения. Цивилизацията е поставила тежкия си отпечатък върху техните мисли и поведение.
Следващата премиера в Камерна зала е на спектакъла „Изгубени в звездите” от Семьон Злотников, постановка на Борислав Чакринов.
През септември 2012 г. се навършват 100 години от създаването на ДТ ”А.Будевска” в Бургас. Тогава ще стане и официалното откриване на реновираната сграда.
 

Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *